Scooter Libby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Scooter Libby
Scooter Libby.jpg
Født22. august 1950[1] (69 år)
New Haven
Ektefelle Harriet Grant
Utdannet ved Yale University, Columbia Law School, Phillips Academy
Beskjeftigelse Politiker, advokat, skribent
Parti Det republikanske parti, Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA

I. Lewis «Scooter» Libby jr. (født 22. august 1950) er en amerikansk jurist og tidligere høytstående tjenestemann i Det hvite hus. Han var stabssjef for den amerikanske visepresidenten Dick Cheney, samt visepresidentens rådgiver for sikkerhetssaker og assistent for den amerikanske presidenten George W. Bush i nasjonale sikkerhetssaker. I denne rollen var han involvert i nesten alle større beslutninger foretatt av Bush-regjeringen, og spilte en nøkkelrolle i arbeidet til Det hvite hus i å bygge opp påstandene om Iraks besittelse av masseødeleggelsesvåpen før invasjonen av Irak i 2003.

Libby ble i mars 2007 dømt for mened og for å ha hindret etterforskningen av en lekkasje i juli 2003 der identiteten til CIA-agenten Valerie Plame ble kjent. Kritikere mener at Det hvite hus sørget for lekkasjen for å ramme Plames ektefelle, eks-ambassadøren Joseph Wilson, som like før hadde gått ut med oppsiktsvekkende, svært velbegrunnet og sterk kritikk av sentrale deler av grunnlaget til Bush-administrasjonen for invasjonen i Irak.

Libby ble dømt til 30 måneders ubetinget fengsel, to års prøvetid, samt en bot på 250 000 dollar. 2. juli 2007 omgjorde president Bush straffen, slik at Libby slipper å sone i fengsel. Prøvetiden og boten står fortsatt ved like. Libby er den første ansatte i Det hvite hus på 130 år som har blitt anklaget av en føderal domstol mens han var i embedet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]