Patentfullmektig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plakat reklamerer en patentfullmektig

En patentfullmektig er en person som har spesialisert seg på å representere klienter som ønsker å oppnå patenter overfor patentmyndighetene og leverer tjenester i saker vedrørende patentspørsmål, som for eksempel å innlevere innsigelse (protest) på at det meddeles patent.

Norsk patentfullmektig[rediger | rediger kilde]

Selv om patentfullmektig er den offisielle betegnelsen på denne profesjonen benyttes også begrepet patentingeniør. I Norge er det eneste formelle krav for å kunne opptre som patentfullmektig overfor Patentstyret at man er bosatt i Norge. Likevel har nesten alle som arbeider som patentfullmektig teknisk utdannelse på sivilingeniørnivå. De fleste av disse er medlemmer av Norske Patentingeniørers Forening (NPF) og arbeider i ett av ca. et dusin norske patentbyråer. Utenlandske patentsøkere må benytte en norsk patentfullmektig ved innlevering av norsk patentsøknad.

Europeisk patentfullmektig[rediger | rediger kilde]

I Europa er det ulike krav for å kunne opptre som patentfullmektig. De enkelte land har hver sine kvalifikasjonskrav for å kunne representere en klient overfor det nasjonale patentverket, og disse er ikke de samme som stilles til en europeisk patentfullmektig, som har rett til å representere en klient overfor det europeiske patentverket European Patent Office (EPO). Da Norge tiltrådte den europeiske patentkonvensjonen ved inngangen til 2008 ble i alt 90 norske patentfullmektiger godkjent som europeiske patentfullmektiger på grunnlag av en såkalt «grandfathers clause». Disse er automatisk medlemmer av European Patent Institute (EPI). De norske patentfullmektiger som ikke har hatt mulighet til å bli godkjent på grunnlag av «grandfathers clause» må bestå en europeisk patenteksamen, European Qualifying Examination (EQE), for å kunne bli europeiske patentfullmektiger.

Den europeiske patentorganisasjonen (European Patent Organisation)[rediger | rediger kilde]

Det europeiske patentverket (European Patent Office (EPO)), som er hovedorganet til den europeiske patentorganisasjonen har som oppgave å meddele europeiske patenter. EPO er ikke et organ under Den europeiske union (EU), men er en selvstendig internasjonalt organisasjon etablert med grunnlag i den europeiske patentkonvensjonen, the European Patent Convention (EPC).

EPC stiller opp kravene for når en patentsøker må representeres av en europeisk patentfullmektig overfor det europeiske patentverket. Typisk vil det kreves en patentfullmektig dersom patentsøkeren ikke har sin forretningsadresse i en medlemsstat.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]