Hopp til innhold

Parsing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Parsing eller syntaktisk analyse er betegnelse på den prosess som analyserer en streng med symboler, enten i naturlige språk eller programmeringsspråk i henhold til reglene i en formell grammatikk. Ordet parsing kommer av latin pars (orationis), som betyr ordklasse.[1][2]

Tradisjonell setningsparsing innenfor lingvistikken blir ofte utført som en metode for å forstå den eksakte meningen i en setning, noen ganger med hjelp av setningsdiagrammer. Den ivektlegger vanligvis viktigheten av grammatiske skiller slik som mellom subjekt og predikat.

Innenfor informatikken brukes begrepet til å referere til den formelle analyse som en datamaskin foretar av en setning eller en streng av ord. Denne brytes opp i bestanddeler, og resulterer i et parsertre som viser deres syntaktiske relasjon til hverandre, og som også kan inneholde semantisk eller annen informasjon. Parsing brukes til analyse av programmeringsspråk, og refererer til den syntaktiske analyse av den innmatede koden i kompilatorer og kommandotolker.

Begrepet brukes også i psykolingvistikk for å beskrive språkoppfattelse. Parsing refererer her til måten mennesker analyserer en setnings eller en frases grammatiske bestanddeler.[2] Begrepet er spesielt vanlig når man diskuterer fortolkning av garden-path sentences.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bartleby.com homepage». Arkivert fra originalen 10. mars 2009. Besøkt 28. november 2010. 
  2. ^ a b «parse». dictionary.reference.com. Besøkt 27. november 2010. 
Autoritetsdata