Pars pro toto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Pars pro toto (latin: delen [står] for helheten. Begrepet er en retorisk figur, men kan også forstås som en psykologisk handlemåte og spesielt som en form for fetisjisme.

Retorisk figur[rediger | rediger kilde]

Som språklig uttrykk hører pars pro toto til gruppen troper og betegner både en spesiell form for metonymi (navnebytte) og en synekdoke (betydningsforskyving). Motsetningen til pars pro toto er totum pro parte («helheten beskriver delen»).

Eksempler fra dagligtalen:

I filosofien snakker man også om en «pars-pro-toto-feilslutning», eller ergon-argument.

Visuell persepsjon[rediger | rediger kilde]

Under lesing virker den visuelle persepsjonen slik at leseren ikke scanner teksten sekvensielt, men flytter blikket punktvis og tar inn en del av teksten i et blikk. En trenet leser vet hvilke deler han må feste blikket på for å forstå helheten og behøver ikke lese alle ordene.

Pars pro toto betyr i denne sammenhengen at det for identifikasjonens del er tilstrekkelig å oppfatte et objekts avgjørende element.[1] Dette forklarer også hvorfor oppfattelsen går raskere desto mer kjent man er med en gruppe objekter.

Sosialt fenomen[rediger | rediger kilde]

I et pars-pro-toto-offer blir en del av kroppen ofret som et symbol på hele mennesket, for eksempel omskjæres jødiske guttebarn som et symbol på at hele personen overholder pakten mellom Gud og Abraham: «Slik skal min pakt vise seg på kroppen deres, en evig pakt».[2] Pars-pro-toto-relasjoner brukes ofte i magien og okkultismen for å påvirke mennesker.

Bak Karl Marx' varefetisjisme ligger det en pars pro toto-tankegang: prosessen bak menneskelig arbeid forstås som det isolerte resultatet som markedsføres (varen), mens de sosiale prosessene og forholdene bak framstillingen av varen ikke framkommer på markedet.

Pars pro toto-prinsippet lar seg også bruke på seksuell fetisjisme slik den forstås i psykoanalysen ved at et isolert element som assosieres med et seksualobjekt, eksempelvis en nylonstrømpe, begjæres i stedet for hele mennesket.

Arkeologi[rediger | rediger kilde]

I arkeologien er Pars-pro-toto-skikk en tradisjon der en mindre og billig del av en større gjenstand legges i en grav som et symbol på hele gjenstanden, eksempelvis et nav i stedet for et helt hjul, et sverdbelte i stedet for hele sverdet, et biksel i stedet for en hel hest osv.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hans-Werner Hunziker, (2006) Im Auge des Lesers: foveale und periphere Wahrnehmung – vom Buchstabieren zur Lesefreude, Transmedia Stäubli Verlag Zürich 2006 ISBN 978-3-7266-0068-6
  2. ^ 1 Mos 17,9-14

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary: Pars pro Toto – ordbokoppføring