Parkinsons lov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Parkinsons lov ble formulert av professor C. Northcote Parkinson, først som en setning i et humoristisk essay i The Economist i november 1955, så gjentatt ved utgivelsen av boken «Parkinson's Law: or the Pursuit of Progress» i 1957. Den kom først ut i USA under tittelen «Parkinson's Law and other Studies in Administration» og var her illustrert av Robert C. Osborn, deretter i London, her illustrert av Osbert Lancaster. Boken, som er på 100 sider, er et satirisk verk om utviklingen av byråkrati i et samfunn, og den ble straks en bestselger over store deler av verden. Boken kom ut på norsk i 1958Gyldendal forlag under tittelen Parkinsons lov.

Loven lyder: «Work expands so as to fill the time available for its completion», og kan formuleres på norsk:

SitatArbeidet ekspanderer til å fylle den tiden som er til disposisjon.Sitat

Som et konsekvens av loven vil antallet byråkrater øke ved at en ansatt (A), som føler at han har for mye å gjøre, har tre valg:

  1. Han kan slutte i arbeidet, eller gå av med pensjon.
  2. Han kan dele arbeidet med en annen byråkrat.
  3. Han kan kreve to nye ansatte (B+C), på et lavere nivå i hierarkiet.

I praksis vil han alltid velge alternativ 3. Etterhvert som antallet ansatte øker, vil også byråkratene produsere arbeid for hverandre, slik at det arbeidet som egentlig skulle vært utført kommer i bakgrunnen. Offentlige kontorer vil derfor oppleve en gjennomsnittlig årlig vekst i antallet byråkrater på 5–7 %, uavhengig av kontorenes oppgaver.

Flere lover[rediger | rediger kilde]

Suksessen inspirerte Parkinson til å skrive flere bøker og utforme flere lover om temaet, og tilgrensende temaer, bl.a.:

  • 1960 – The law and the profits – Norsk tittel: Parkinsons annen lov: eller staten og skattene Gyldendal forlag, 205 sider. – Utgiftene stiger til inntektsnivået – Om statens appetitt på økte skatter og avgifter.
  • 1958 – The Evolution of Political Thought
  • 1962 – In-laws and outlaws – Norsk tittel: Streberloven Gyldendal forlag, 186 sider.
  • 1967 – Left luggage : from Marx to Wilson – 203 sider.
  • 1968 – Mrs. Parkinson's law and other studies in domestic science – Norsk tittel: Fru Parkinsons lov : og andre hjemvitenskapelige studier Gyldendal forlag, 1969, 186 sider.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Parkinson's Law, or The Pursuit of Progress, C. Northcote Parkinson, 1957.