Paris Metrolinje 14

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trasé

Metroen i Paris' linje 14 går mellom Saint-Lazare og Olympiades, og ble satt i drift i 1998.

Denne linjen er den første som kjøres helautomatisk, altså førerløst, ved hjelp av en teknologi kalt Météor (et akronym for METro Est-Ouest Rapide). Siden linje 14 er ubemannet er den også den eneste linjen som er i drift ved streik.

Skalamodell av vogn­sett type MP89CA
Modell av vogn­set­tenes boggier, der gummihjul bidrar til stille gange

Vognsettene på denne linjen er utstyrt med gummihjul, som reduserer støynivået betraktelig, og som bidrar til en myk gange.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Plattform med auto­matiske dører på Saint-Lazare

Den første linje 14[rediger | rediger kilde]

Inntil 1976 fantes det en linje 14 som gikk mellom Invalides og Porte de Vanves. Denne med slått sammen med linje 13 grunnet forbindelsen mellom Invalides og Miromesnil. Dette tilsvarer den sørlige delen av dagens linje 13.

Det var mye debatt om hvorvidt den nye linjen skal ha nummer 13 eller nummer 14, siden 13 ble betraktet som et ulykkestall. Imidlertid bestemte RATP at siden det ikke kom noe protester mens linje 13 faktisk opererte under denne betegnelsen så skulle den nye linjen få dette nummeret.

Dagens linje 14[rediger | rediger kilde]

Météor-prosjektets mål var:

  • å redusere trafikkmengden på deler av forstadstogets linje RER A, der spesielt strekningen Châtelet-Auber gjennom sentrumsområdene var overbelastet
  • å forbinde de østlige med de vestlige forretningsområdene i Paris uten bruk av forstadstog
  • å forbedre trafikkforholdene ved Seinens venstre bredd, spesielt i det 13. arrondissement

De franske myndighetene satte i gang prosjektet i 1989. Tunnelarbeidet begynte i 1993 og varte inn i begynnelsen av 1995. Skinnene ble lagt mellom mars 1995 og mars 1997. De første vognene ble levert 17. mars og utprøvingen begynte 26. mars. Det ble foretatt mange tester i årene 1997-1998 – først med manuell, deretter med automatisk kontroll. Stasjonene ble klargjort mellom januar 1997 og oktober 1998.

Den første automatiske linjen ble høytidelig åpnet 15. oktober 1998 av Frankrikes president Jacques Chirac. 100.000 reisende brukte Météor hver dag i løpet av denne måneden.

I 2003 var det gjennomsnittlige antall daglige reisende økt til 175.000. Det året ble trafikken stanset flere ganger for å installere utstyr som gjorde det mulig å forlenge linjen mellom Saint-Lazare og Madeleine, en forlengelse som ble åpnet 16. desember 2003. Trafikken på linjen har økt betraktelig etter dette, dagens gjennomsnitt ligger på 310.000 reisende per dag.

Nåværende endestasjon i syd, Olympiades, ligger i et tett befolket område der metrotilbudet var dårlig utbygget. Stasjonen ble innviet 25. juni 2007 og satt i drift dagen etter. Inntil da hadde Bibliothèque François Mitterrand vært endestasjon. Forlengelsen ble noe forsinket fordi en skolegård kollapset mens en av de underjordiske installasjonene ble bygget.

Fremtidsplaner[rediger | rediger kilde]

  • Det foreligger planer om å forlenge linje 14 nordover til Place de Clichy, der det blir overgangsmuligheter til linje 13
  • Det foreligger planer om å forlenge linje 14 sydover til Maison Blanche, der det blir overgangsmuligheter til linje 7

Materiell[rediger | rediger kilde]

Linje 14 bruker for det meste vognsett av typen MP89CA (Matériel Pneu 1989 Conduite Automatique), konstruert av Alstom. Automatisering og kontrollsystemer er levert av Matra Transport International (i dag Siemens Transportation Systems). Automatiske plattformdører er levert av Faiveley Transport.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]