Paris-syndromet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Turistbuss i Paris

Paris-syndromet er en psykisk sykdom, som hvert år rammer omkring et dusin japanske turister – som regel kvinner – i Paris. Fenomenet kan karakteriseres som et ekstremt tilfelle av kultursjokk og skyldes kontrasten mellom på den ene siden høye forventninger og en idealisert og romantisk forestilling om byen, og på den andre siden opplevelsen av den faktiske byen med sine gode og dårlige sider.

Paris-syndromet er klassifisert som en type Stendhalsyndrom, idet symptomene – akselererende hjerterytme (galopperende hjerte) med svimmelhet og åndedrettsbesvær – ofte er av samme karakter som beskrevet av den italienske legen Graziella Magherini i boken "La sindrome di Stendhal" (1989). Det utspiller seg typisk i forskjellige former for hallusinasjoner og vrangforestillinger og krever psykologisk behandling.

Fenomenet har blitt karakterisert som «en manifestasjon av psykopatologi, som relaterer seg til reisen i høyere grad enn et syndrom hos den reisende»[1]. Det er mer videre beskrevet i en artikkel i det franske psykiatriske tidsskrift 'Nervure' i 2004.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Voyage pathologique, Voyager rend-il fou? (fransk)
  2. ^ "Les Japonais en voyage pathologique à Paris (p. 31-34; fransk)

Eksterne henvisninger[rediger | rediger kilde]