Hopp til innhold

Pardes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pardes
orig. परदेश malayalam
Generell informasjon
GenreRomantisk film,[1] dramafilm
Utgivelsesår1997
NasjonalitetIndia
Lengde195 min.
SpråkHindi
Bak kamera
RegiSubhash Ghai[1] Rediger dette på Wikidata
ManusSubhash Ghai, Javed Siddiqui, Neeraj Pathak Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Subhash Ghai
MusikkNadeem-Shravan Rediger dette på Wikidata
KlippRenu Saluja Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeShah Rukh Khan,[2] Mahima Chaudhry,[2] Amrish Puri,[2] Himani Shivpuri,[2] Smita Jaykar, Apurva Agnihotri, Alok Nath,[2] Aditya Narayan Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
Distributør(er)Mukta Arts
Premiere(r)1997
Eksterne lenker

Pardes (hindi: परदेस, nastaliq: پردیس engelsk: Foreign Land = «Fremmed land») er en indisk filmmusikal og romantisk dramafilm fra 1997 regissert av Subhash Ghai. Filmen har Shahrukh Khan, Amrish Puri, Alok Nath, og nykomerne Mahima Chaudhry og Apurva Agnihotri i de viktigste rollene. Den varer i 191 minutter. Handlingen er en moderne indisk versjon av den gamle europeiske middelalderromansen om Tristan og Isolde.

Pardes regnes som en såkalt Bollywood-film.

Handlingsgang

[rediger | rediger kilde]

Pardes, i betydningen «fremmed land», er en fortelling som kretser rundt Ganga (Mahima Chaudhary), en ung, indisk pike som lever i landsby ute på landet, og ble oppfostret av sin konservative familie.

Kishorilal (Amrish Puri) er en rik og vellykket forretningsmann i Los Angeles i USA, men fortsatt dypt knyttet til sitt hjemland India og elsker Indias kultur og verdier. På et besøk i hjemlandet møtte han sin gamle venn Suraj Dev (Alok Nath) og bor i dennes hus. I løpet av sitt besøk ble han kjent med Suraj Devs familie og ble meget tiltrukket av Ganga, Devs eldste datter som er et sammendrag av indisk kultur.

Han håper å finne en indisk pike for sin vestlige, amerikanske sønn Rajiv (Agnihotri) og føler at Ganga er akkurat passende. Han foreslår ekteskap mellom Ganga og Rajiv, og Devs familie aksepterer. Han vet at han vil få en vanskelig tid med å overbevise sin sønn Rajiv som aldri har besøkt India. Men han har en plan. Han sender sin fostersønn Arjun (Shahrukh Khan) for å spille cupid og overbevise Rajiv til å besøke India og akseptere Ganga. Arjun kommer til Devs hus, og gjør det som skal til for å gjøre stedet egnet for Rajiv. Denne møtte ham noen dager senere og er innledningsvis ikke begeistret for ideen. Arjun tilbrakte flere dager med å få Ganga og Rajiv til å like hverandre, og i prosessen ble han godt kjent med Ganga. Til sist sier Rajiv og Ganga seg enig i ekteskap.

Forlovelsen skjedde i India, men bryllupet skal skje i USA. Ganga reiser til USA med sin nye familie og er meget oppspilt på å møte 'Pardes'. I hennes nye omgivelser danner hun et særlig bånd til sin eneste venn og betrodde, Arjun. Alt synes tilfredsstillende i begynnelsen, men hun innser etter hvert at Rajiv ikke egentlig er den person som Arjun har sagt at han er. Hun møter mange kultursjokk, som når hun oppdager at Rajiv røyker, drikker og finner også ut at han affærer og seksuelle forhold tidligere og fortsatt ser sin tidligere venninne. Hun konfronterte Arjun om hvorfor han har løyet til henne, og han oppdager at han er blitt forelsket i henne.

Rajivs familie merket seg den nærheten som har oppstått mellom Ganga og Arjun, og advarte Kishorilal som beordrer Arjun om å forlate byen. Ganga, nå alene, reiser en tur til Las Vegas med Rajiv. Hun savnet Arjun og hans selskap, men forsøkte å få forholdet til Rajiv å fungere. En natt da Rajiv er full forsøkte han å voldta henne, men hun greide å slå ham bevisstløs og rømme. Arjun oppdaget at Ganga er savnet og lette etter henne. Han fant henne på en jernbanestasjon med gråtende øyne og opprevne klær. Hun fortalte hva som hadde skjedd. Han lovte å beskytte og hjelpe henne tilbake til India.

Suraj Dev er feilinformert om hvorfor Arjun har fødrt Ganga til India. Han trodde at Arjun har rømt med Ganga og forsøkte å drepe ham. Suraj Dev mistrodde sin datter og låste henne inne. Hun innså at hun elsket Arjun. På denne tiden kom Kishorilal til India, og det samme gjorde Rajiv som vil drepe Arjun og ta Ganga tilbake til India. Hvordan Ganga og Arjun innså deres kjærlighet for hverandre, og hvordan de overbeviste andre om at deres kjærlighet var ren, opptok resten av filmen.

Musikken ble komponert av Nadeem-Shravan mens sangtekstene ble skrevet av Anand Bakshi. Musikken har blitt utgitt på plateselskapet Tips Music Films. Filmen sammenfalt med 50 års jubileumsåret for Indias uavhengighet med Storbritannia, noe som gjorde sangen «I Love My India» svært populær grunnet dens patriotiske tema.

Track # Title Singer(s)
1 «Do Dil Mil Rahe Hain» Kumar Sanu
2 «Meri Mehbooba» Kumar Sanu, Alka Yagnik
3 «Yeh Dil Deewana» Sonu Nigam, Hema Sardesai, Shankar Mahadevan, Ehsaan Noorani
4 «I Love My India» Hariharan, Kavita Krishnamurthy, Shankar Mahadevan, Aditya Narayan
5 «My First Day in USA» Hema Sardesai
6 «Nahin Hona Tha» Udit Narayan, Alka Yagnik , Hema Sardesai, Sabri Bros.(Jaipuri)
7 «Jahan Piya Wahan Main» Shankar Mahadevan, Chitra
8 «I Love My India (Part 2)» Kavita Krishnamurthy
9 «Title Music» Sapna Awasthi, Shankar Mahadevan

Filmen ble en suksess i India, og dessuten i utlandet. I løpet av 1990-tallet var det en tendens hos indere i utlandet å lete opp ei indisk jente for å gifte seg med henne. Denne filmen forsøkte å vise det kultursjokk og vanskelighetene som var involvert. Dette var den første Bollywood-film som gjorde det bra i USA.

Skuespillere

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b http://www.imdb.com/title/tt0119861/; besøksdato: 27. april 2016.
  2. ^ a b c d e http://www.ofdb.de/film/65718,Pardes; besøksdato: 27. april 2016.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata