Panorpodidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Panorpodidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Panorpodidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Skorpionfluer
Antall arter: 12 i verden, ikke i Europa
Habitat: på land, mest mellom busker og kratt
Utbredelse: Øst-Asia og Nord-Amerika
Delgrupper:

Panorpodidae er en gruppe (familie) av insekter som hører til den lille ordenen skorpionfluer (Mecoptera). Skorpionfluer har hodet trukket ut i en snabel eller et nebb. Denne karakteristiske hodefasongen gjør det lett å skille en skorpionflue fra andre insekter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De ligner på familien Panorpidae men skiller seg ved at hodet er kortere. Denne familien har ikke hodet trukket ut til et langt "nebb" som de fleste andre skorpionfluer. Hos Brachypanorpa er "nebbet" ganske kort, hos Panorpodes er det omtrent dobbelt så langt som øyets diameter, mens det er minst tre ganger så langt som øyets diameter hos Panorpidae. Kroppen er gul til gulbrun, de membranøse delene ofte grønnlige, vingene ensfarget gulbrune. Hunnene har reduserte, korte vinger hos slekten Brachypanorpa, mens vingene er velutviklede hos hunner av Panorpodes.

Larven er scarabaeiform, det vil si kort og tykk, C-formet med korte bein.

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Observasjoner kan tyde på at Brachypanorpa-artene er planteetere, men dette er foreløpig uvisst. Det har blitt sett at de skraper det øvre cellelaget (epidermis) fra blader. Hunnen legger eggene i jorden eller i råtten ved.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt med én slekt (Brachypanorpa) i Nord-Amerika og én slekt (Panorpodes) i Øst-Asia, sistnevnte har også én art i California. Nylig ble slekten Austropanorpodes beskrevet fra fossiler fra Patagonia, denne bør trolig plasseres i denne familien.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]