Pam Ayres

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Pam Ayres
Født14. mars 1947 (71 år)
Stanford in the Vale, Berkshire, England
Beskjeftigelse poet, låtskriver og formidler av radio- og fjernsynsprogrammer
Nasjonalitet Storbritannia Storbritannia
England England
Utmerkelser Medlem av Den britiske imperieordenen
SjangerPoesi, Sanger
NettstedPam Ayresʼ offisielle nettsted

Pam Ayres (født 14. mars 1947 i Stanford in the Vale i Berkshire i England) er en engelsk poet, låtskriver og formidler av radio- og fjernsynsprogrammer. Ayres har sammen med flere kjente engelske diktere som Christina Rossetti og Ogden Nash ofte benyttet poesiformen knittelvers.

Etter å ha tatt eksamen fra videregående skole da hun var 15 år, fikk Ayres en periode arbeid som assistent i en kirke. Hun meldte seg senere på det britiske flyvåpen, hvor hun jobbet som kontorarbeider med operative kart, og det var der hun begynte kunstneriske løpebane. Hennes poesi har som regel en enkel stil og omhandler forskjellige hverdagslige emner. Pam Ayres begynte å lese hennes poetiske vers på den lokale klubben i Oxfordshire, og dette førte snart til en invitasjon med å lese på den lokale radiostasjonen til BBC i 1974. Hennes lesing av dikt ble kringkasting nasjonalt, og deretter ble diktene sendt om igjen som en del av BBCs «Pick of the Year» («Årets utplukkete»). I en avstemning i BBC over de 100 beste komisk dikt var hun representert. Ayres var den femte mest solgte poetene i Storbritannia både i 1998 og igjen i 1999.

Ayres er gift med teaterprodusenten Dudley Russell, og de har to sønner, William og James, sammen. De er bosatt i Cotswolds, der de har noen sjeldne raser av storfe, samt noen sauer, griser, høner og perlehøns. Pam er i tillegg til å dikte, en ivrig gartner og birøkter. Hun er beskytter av organisasjonen Battery Hen Welfare Trust. I juni 2004 ble hun tildelt den britiske orden Order of the British Empire for hennes tjenester til britisk litteratur og underholdning.

Bibliografi og diskografi[rediger | rediger kilde]

  • 1976: Some of Me Poetry. London: Galaxy Records
  • 1976: Some More of Me Poetry. London: Galaxy Records
  • 1978: Thoughts of a Late-Night Knitter. London: Arrow Books
  • 1978: All of Pam's Poetry; illustrated by Roy Garnham Elmore. London: Hutchinson. (inkluderer deler av hennes tre første bøker)
  • 1985: Dear Mum: Poems for mums and their babies. London: Severn House Publisher
  • 1992: Pam Ayres: the Works, London: BBC Books. Publisert i september 1992
  • 1998: With These Hands: a collection, London: Orion, Februar 1998
  • 2006: Surgically Enhanced. London: Hodder & Stoughton. September 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]