Palais des Nations

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Palais des Nations
LandSveits
StedGenève
Historiske fakta
Eier(e)De forente nasjoner
ArkitektCamille Lefèvre
Henri-Paul Nénot
József Vágó
Julien Flegenheimer
Carlo Broggi
StilretningForenklet klassisisme
Etablert1938
Ferdigstilt 1938
Kart
Kart
Palais des Nations
46°13′36″N 6°08′26″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Fasaden på Palais des Nations.

Palais des NationsNasjonspalasset») er bygget som var hovedkvarteret til Folkeforbundet i mellomkrigstiden. Bygningen er i Genève i Sveits, og ble bygget mellom 1929 og 1938. Siden 1950-årene har bygget huset FNs kontorer i Genève, på tross av at Sveits ikke ble medlem før i 2002.

En jury av arkitekter ledet arbeidet med å velge vinnerbidraget blant 377 forslag til hvordan Palais des Nations skulle bygges. Siden juryen ikke kom frem til enighet bestemte man seg for å la arkitektene bak de fem beste forslagene samarbeide om bygget. Dette gjaldt Carlo Broggi fra Italia, Julien Flegenheimer fra Sveits, Camille Lefèvre og Henri-Paul Nénot fra Frankrike og József Vágó fra Ungarn. Interiøret i Palais des Nations ble donert av medlemslandene.

Etter at bygget ble overtatt av FN ble det utvidet i to omganger. I 1950-årene ble det blant annet bygget en ny fløy som midlertidig hovedkvarter til Verdens helseorganisasjon. I 1973 stod også nye konferanselokaler klare. Med disse utvidelsene er nå Palais des Nations 600 meter langt med 2 800 kontorer.