PEZ

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
PEZ
TypeVaremerke, matvaremerke
OpprinnelseØsterrike
Introdusert1927
Hovedingrediensersukker

PEZ-sukkertøy i ulike fruktsmaker. Det tablettformede godteriet er særlig kjent for håndholdte, fargerike plast-dispensere som sukkertøyet blir oppbevart i.

PEZ er produktnavnet på en type små, firkantede sukkertøy med fruktsmak som opprinnelig ble lansert av Eduard Haas (1897–1989) i Wien i Østerrike i 1927.[1] PEZ er en forkortelse for Pfefferminz, tysk for «peppermynte». Produksjonsselskapet holder i dag til i Orange (Connecticut) i USA og Traun i Østerrike, og produktet selges i åtti land.[2]

Sukkertøyene er særlig kjent for emballasjen, håndholdte miniautomater eller doseringsapparater i fargerik plast, på engelsk kalt PEZ dispensers. Disse er dekorert med vippbare figurhoder, flaps, som forestiller morsomme dyr, tegneseriefigurer og andre karakterer fra populærkulturen. Dispenserne ble lansert i 1948,[3] formet som lightere for å understreke at sukkertløyet var et alternativ til sigaretter. I 1952 flyttet Haas hovedkontoret til New York i USA, og markedsføringen ble rettet mot barn. Fra 1955 ble plastdispenserne utstyrt med enkle figurhoder,[3] og solgt som små leketøy. Hver dispenser inneholder tolv sukkertøy.

PEZ-dispenserne har kommet i en mengde varianter[3] og er i dag populære samleobjekter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]