Pāṇini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pāṇini
Grammarian Panini.png
Fødtca. 5. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Shalatula[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Lingvist, skribent[2], grammatiker[3]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet GandharaRediger på Wikidata

Pāṇini (Devanāgarī: पाणिनि, IPA: [pɑːɳɪn̪ɪ]) var en indisk grammatiker fra Gandhara. Tradisjonelt anses han for å ha levet 520460 f.Kr., men estimatene varierer fra 600-tallet til 400-tallet f.Kr. Han er best kjent for sin sanskrit-grammatikk, spesielt for å ha formulert 3 959 regler om morfologien i sanskrit, i grammatikken kjent som Aṣṭādhyāyī («åtte kapitler»). Det er den eldste kjente sanskrit-grammatikk, og det tidligste kjente verk innenfor deskriptiv lingvistikk, generativ lingvistikk og kanskje lingvistikk i det hele. Pāṇinis omfattende og vitenskapelige grammatiske teorier anses for å markere slutten på perioden med vedisk sanskrit, ved å innføre klassisk sanskrit.

Man vet intet bestemt om Pāṇinis liv, ikke engang hvilket århundre han levde i. Ifølge tradisjonen ble han født i Shalatula, ved elven Indus, i Gandhara, nær dagens Peshawar i Pakistans NWFP, og levde fra omkring 520 til 460 f. Kr. Grammatikken hans definerer klassisk sanskrit, slik at Pāṇini per definisjon levde på slutten av den vediske perioden.

Verker[rediger | rediger kilde]

Pāṇinis sanskrit-grammatikk består av fire deler:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.pib.nic.in[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Library of the World's Best Literature[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ www.bfmtv.com, besøkt 17. desember 2022[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)