Påskebudskapet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Påskebudskapet var en kunngjøring fra 7. april 1917 hvor keiser Vilhelm II av Tyskland presenterte demokratiske reformer.

I begynnelsen av første verdenskrig ble krigføringen støttet av de fleste partier og grupper som en del av borgfreden. Etter splittelsen av SPD ble borgfreden ustabil og presset for demokratiske reformer sterkere, for å demme opp under presset fra den voksende arbeiderklassen. Kunngjøringen fant sted etter press fra Tysklands generalstab, som på denne tiden de facto styrte landet, og ble skrevet av Theobald von Bethmann Hollweg. I talen erklærte keiseren at etter «krigens lykkelige slutt» var det planlagt endringer av konstitusjonen for å erstatte treklassestemmeretten i Preussen med hemmelige og direkte stemmerett. I utgangspunktet skulle det bli frie valg for menn og kvinner. De kunngjorte reformene forsvant i forventningene om demokratiske reformer, og kvinners stemmerett ble ikke nevnt i det hele tatt.

Løftebruddene foruroliget alle politiske leirene og bidro derfor sannsynligvis mer til destabilisering. Først da det var utsikt til et tysk militært nederlag, kom de konservative kreftene sammen og vedtok de såkalte oktoberreformene av 1919, som medførte Weimarforfatningen og en demokratisk republikk.