Otto Zdansky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Otto Zdansky
Zdansky.png
Født 1894
Østerrike-Ungarn Wien
Død 1988
Sverige Uppsala
Yrke paleontolog, arkeolog, historiker, antropolog, paleoanthropologist
Nasjonalitet østerriksk, svensk
Alma mater Uppsala universitet
Etnisitet jødisk
Fagfelt geologi, paleonotologi
Kjent for Pekingmennesket

Otto Zdansky (født 1894 i Wien, død 1988 i Uppsala) var en østerriksk paleontolog, mest kjent for sin oppdagelse av Pekingmennesket.

Zdansky, av jødisk opprinnelse, kom til Uppsala etter første verdenskrig der han ble tatt vare på av studentorganisasjonen ved Uppsala universitet. Ved studier i sin hjemby og ved kontakter med professoren i paleontologi ved universitetet, Carl Wiman, lykkes han å fullføre sine studier og disputerte i 1921. Wiman var en bekjent av forskeren Johan Gunnar Andersson som på tiden da Zdanskys disputerte, ledet utgravninger i Kina. Gjennom disse kontaktene fikk Zdansky hjelpe til ved utgravningene og en dag fant han en kinntann fra en hominid i en grotte ved Chou Kou Tien ikke langt fra Beijing (Peking). Da han siden vendte tilbake til Uppsala og gikk igjennom forskningsmaterialet, som var sendt dit, oppdaget han ytterligere to tenner. Han gjemte funnet unna og publiserte ingenting før i 1926, etter at han hadde rukket å undersøke grotten nøyere. Han publiserte sine forskningsresultater i Nature, og fikk året etter et professorat ved universitetet i Kairo som han ble til 1950 før han vendte tilbake til Sverige og Uppsala.

Utforskningene i Kina ble fortsatt av den canadiske paleontologen Davidson Black og franskmannen Teilhard de Chardin, delvis i samarbeide med Zdansky og Johan Gunnar Andersson. Ytterligere funn ble gjort og den fossile menneskeslektningen ble døpt Sinanthropus pekinensis.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tore Frängsmyr (2006). Pekingmänniskan - en historia utan slut. Stockholm: Natur och kultur. ISBN 91-27-11427-9. 
  • Nils Uddenberg, Idéer om livet, II. En biologibok (2003)