Otto Bartning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Otto Bartning
Otto Bartning 1.jpg
Født12. april 1883
Karlsruhe
Død20. februar 1959 (75 år)
Darmstadt
Beskjeftigelse Arkitekt
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Deutscher Werkbund, Arbeitsrat für Kunst
Utmerkelser Großes Verdienstkreuz mit Stern des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Ernst-Reuter-Plakette (1958), Goetheplaketten fra Frankfurt am Main (1958)

Auferstehungskirche (gjenoppstandelseskirke) Essen

Otto Bartning (født 12. april 1883 i Karlsruhe, død 20. februar 1959 i Darmstadt) var en tysk arkitekt og arkitekturteoretiker. Han ble fremfor alt kjent for sine kirkebygg.

Etter artium 1902 begynte han ved Königliche Technische Hochschule i Berlin. 1905 begynte han som arkitekt i Berlin men avsluttet aldri sine studier. Sammen med Walter Gropius utarbeidet han mot slutten av 1918 Bauhauskonseptet. Bartning deltok i å formulere programmet men Gropius gikk siden alene videre med prosjektet.

Da Bauhaus flyttet til Dessau var Bartning 1926-1930 direktør ved den nye Bauhochschule i Weimar. Han var likevel fortsatt aktiv i Berlin, blant annet i foreningen Der Ring. Etter den andre verdenskrigen var han med og gjenetablerte Deutscher Werkbund og var president for Bund Deutscher Architekten.

Bartning var en av arkitektene til Grosssiedlung Siemensstadt i Berlin, fra 2008 på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Han deltok også i gjenoppbygningen av Hansaviertel i Berlin med Interbauprosjektet og har der fått en gate oppkalt etter seg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]