Ottar Hellevik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ottar Hellevik
Født20. juni 1943Rediger på Wikidata (80 år)
BeskjeftigelseStatsviter Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Medlem avDet Norske Videnskaps-Akademi

Ottar Hellevik (født 20. juni 1943) er en norsk samfunnsforsker og statistiker.

Han har vært professor ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo siden 1986. Han har særlig forsket på meningsmålinger og samfunnsvitenskapelig metode. Hellevik har skrevet den mest brukte innføringboka i kvantitativ metode i samfunnsvitenskap som gjennom flere revisjoner har vært i bruk siden 1971.

Hellevik har også vært faglig leder for intervjuprosjektet Norsk Monitor ved Ipsos (tidligere MMI) siden oppstarten i 1984.[1] Dette arbeidet populariserte han i boka «Nordmenn og det gode liv» fra 1996. I 2008 utga han boka «Jakten på den norske lykken». Dette var en introduksjon til lykkeforskning og benyttet empiri fra Norsk Monitor og internasjonal forskning for å undersøke om lykke var målbart og hvilke faktorer som fører til lykkelig liv. I boka argumenterte han for at personer med idealistisk verdisett oftere ville føle seg lykkeligere enn personer som var opptatt av materielle verdier.

I 2011 utga han en bok om bruk og misbruk av meningsmålinger, "Mål og mening. Om feiltolking av meningsmålinger", som var eksemplifisert med hvordan nyhetsmediene (mis-)brukte statistikk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 80 års omtale i Aftenposten 20. juni 2023

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]