Ottadalen kommunale billag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Ottadalen Kommunale Billag (OKB, oftest skrevet O.K.B.) var et rutebil- og transportselskap som 1. januar 1943 overtok driften fra de tre tidligere rutebilselskapene i Ottadalen. Selskapet fikk hovedkontor i Lom.

Oppstartfasen[rediger | rediger kilde]

Det ble mange rutebilselskaper i Ottadalen rundt 1912. Det ble mye konkurranse og lite effektiv drift. Det ble arbeidet for samarbeid og samordning. Det skjedde med etableringen av OKB.

Virksomhet[rediger | rediger kilde]

Selskapets hovedrute var strekningen Otta – Vågå – Lom – Skjåk, og det var sideruter Lom – Bøverdalen og Otta – Heidal, dessuten mange lokalruter i bygdene.

Om sommeren ble rutene utvidet fra Skjåk til Grotli med betydelig samtrafikk med rutebiler vestover til Nordfjord og Måløy (Nordfjord og Sunnmøre Billag) og til Geiranger. Videre var det ruter Lom – Bøverdalen til Sognefjellet og Sogndal (samtrafikk med Sogn Billag).

1950-tallet fikk selskapet utvidet med helårsruter i Gudbrandsdalen, OttaLillehammer og Otta–Dombås. Det ble etter dette kjørt bussrute fra Skjåk tidlig om morgenen helt fram til Lillehammer, med retur om ettermiddagen og ankomst i Skjåk seint om kvelden. Rutekjøringen i Gudbrandsdalen skjedde i samarbeid med Norges Statsbaner, Gausdal Bilselskap og flere mindre lokale selskaper.

Omfanget av driften kan illustreres med statistikk fra 1978. Da hadde selskapet 133 ansatte, og en vognpark som bestod av 39 busser, 41 lastebiler, 3 kombinertbusser, 6 andre kjøretøyer og 29 tilhengere[1].

Sluttfasen[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble omorganisert fra interkommunalt selskap til aksjeselskap fra 1. januar 1985 og fikk da navnet Ottadalen Billag.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Furu, H. G. (1950). Bilen i Ottadalen 30 år. Lom: Ottadalen Kommunale Billag.
  • Lindsheim, P., & Bruheim, J.-M. (1971). Ottadalen Kommunale Billag 1950-1970. Otta: Ottadalen Kommunale Billag.

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 50 år for fremgang : beretningsåret 1978-79 jubileumsberetning 1929-1979. (1979). Oslo: NRF.