Ostepop

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ostepop i en skål
Cheez Doodles.jpg

Ostepop er en type puffet snacks laget blant annet av maismel, med et belegg av ost eller ostepulver. Den produseres ved ekstrudering av oppvarmet maisdeig gjennom en dyse som former produktet enten rett, bøyd, krøllete eller som en ball. Eksempler på noen typer ostepop er Cheez Doodles, samt butikkenes egne merkevarer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ostepop ble oppfunnet i USA på 1930-tallet. Det finnes to konkurrerende historier. Ifølge den ene ble den først laget av Edward Wilson og/eller Clarence J. Schwebke fra Flakall Corporation i Beloit i Wisconsin, en produsent av dyremat. De friterte og saltet puffet mais som ble produsert på firmaets maskiner. Senere ble ost tilsatt.[1] Det ble søkt om patent i 1939, og produktet, kalt Korn Kurls, ble kommersialisert i 1946 av Adams Corporation, dannet av en av grunnleggerne av Flakall og hans sønner.[2] Adams Corporation ble senere kjøpt opp av Beatrice Foods.

En annen historie sier at ostepopen ble funnet opp av Elmer Candy Corporation i New Orleans i Louisiana enten før eller i 1936, da salgssjefen for Elmer, Morel M. Elmer, Sr., bestemte seg for å holde en konkurranse i New Orleans for å gi dette vellykkede produktet et navn. Vinnernavnet CheeWees brukes fremdeles i dag av produsenten, Elmer's Fine Foods.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «USAs patentnummer 2 295 868» (engelsk). Google Patenter. Besøkt 2. desember 2014. 
  2. ^ Lusas E. W. og Rooney, L. W., red. (2001). Snack Foods Processing. s. 287. ISBN 1-56676-932-9.