Orkanen Wilma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Orkanen Wilmas bane

Orkanen Wilma var en atlantisk orkan (hurricane) som i midten og slutten av oktober 2005 med usedvanlig styrke rammet områder rundt Det karibiske hav, og deretter raste tvers over Florida og ut i Atlanterhavet.

Haiti og Jamaica[rediger | rediger kilde]

På vei vestover fra Atlanterhavet kom orkanen nær Haiti, og utløste leirras som kostet minst tolv mennesker livet. Deretter forvoldet den i over tre dager store skader i Jamaica, og det ble meldt om én omkommet.

Mexico[rediger | rediger kilde]

Den feide deretter inn mot Mexicogulfen over Cancún, Cozumel og den nordøstlige tippen av Mexicos østlige halvøy Yucatán. Orkanen ble den 19. oktober klassifisert som en kategori 5-orkan, og som den voldsomste orkanen som er målt noensinne siden målingene begynte. Men som orkanen beveget seg over Yucatán ble den svekket. Imidlertid gikk også farten ned slik at orkanen holdt seg nesten i ro over Yucatán i flere dager, noe som skapte større oversvømmelser enn det en raskere passasje ville ha gjort. Åtte dødsofre ble rapportert fra Mexico, alle i delstaten Quintana Roo.

Cuba og Florida[rediger | rediger kilde]

Orkanen satte da opp farten og trakk raskt østover slik at den gikk klar av og nord for den kubanske landmasse, men likevel bragte kraftig vind og mye regn til øya, og deretter fortsatte den mot den amerikanske delstaten Floridas sørøstre kyst mot Mexicogulfen. Den raste raskt over den sørlige delen av Floridahalvøya og fortsatte nordøstover i Atlanterhavet utenfor kysten av sørstatene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne USA-relaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.