Ordenen arbeidets røde fane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenstegn for Ordenen arbeidets røde fane

Ordenen arbeidets røde fane (bulgarsk: Орден „Червене Знаме На Труда") er en bulgarsk orden innstiftet 13. desember 1950 til belønning av individuell eller kollektiv innsats i Bulgarias økonomi og samfunnsliv. I Folkerepublikken Bulgarias ordensvesen rangerte Det røde flaggs orden sammen med Det røde flaggs orden og Kyrillos og Methodios' orden på nivå sju. Etter at Bulgaria endret styresett og innførte flerpartidemokrati og markedsøkonomi ble ordenen avskaffet.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen arbeidets røde fane har én klasse.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Ordenen arbeidets røde fane består av en oval medaljong i gull dekorert med rød, lys blå og hvit emalje. Det sentrale motivet har et vaiende rødt flagg med bokstavene «НРБ» (NRB, forkortelse for Народна република България (Folkerepublikken Bulgaria)) i hvite bokstaver. Under flagget står hammer og sigd i gull mot lys blå emalje. Dette er lagt over et hvitt tannhjul, der bare nedre del er synlig. På tannhjulet ståår innskriften «ЗА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ТРУД» (for sosialistisk arbeid). Medaljongens avlange form dannes av hveteaks. Øverst, der kornbåndene møtes, står en rød stjerne.

Ordensbåndet er rødt med hvit midtstripe.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen arbeidets røde fane ble tildelt for innsats innen økonomi og samfunnsliv, for virkeliggjøring av planene for økonomisk og sosial utvikling og for fremragende resultater i landets offentlige, sosiale, vitenskapelig og kulturelle liv. Den ble tildelt både individer og kollektiver.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Furlan, Marjan: Socialist Bulgaria. Orders and Medals 1944–1991, Toronto: Militaria House, 1997, s. 21
  • Hieronymussen, Poul Ohm og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 156
  • Petrov, Todor: Bulgarian Orders and Medals 1878–2005, Sofia: Voenno izdatelstvo, 2005, s. 222. ISBN 954-509-317-X