Operasjon Betongblanding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Operasjon under andre verdenskrig
Operasjon Betongblanding
Dato 14. mars 1945
Sted Norge Norge
Resultat
Delvis suksess, sabotasjeaksjoner ble utført, men målet om å stoppe tyskerne fra tilbaketrekning var mindre effektiv.
Parter
Milorg Tysk okkupasjonsmakt
Styrker
1000+ ?
Tap
0 6
Ved Svartufs i Valebø er dette oppslaget satt opp til minne om sprengingen av en jernbanebro.

Operasjon Betongblanding var en sabotasjeaksjon 14. mars 1945 der over 1000 norske motstandsfolk deltok. Siktemålet med aksjonen var å ødelegge store deler av jernbanenettetØstlandet.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Andre verdenskrig var i ferd med å gå mot slutten, og allierte soldater kom nærmere og nærmere Berlin. Nazi-Tyskland ønsket å gjøre et siste forsøk på å kalle tilbake store deler av sine tropper for å hindre Berlins fall. Nesten alle av de 300 000 tyske soldatene som var i Norge ble kalt tilbake for å forsvare rikshovedstaden. Både tropper og materiell ble fraktet til havner i Norge med tog, der skip ventet for å frakte styrkene til Tyskland. De allierte ville hindre at disse tyske avdelingene skulle komme seg til Tyskland og satte derfor i gang en storstilt sabotasjeaksjon koordinert fra London.

Gjennomføring[rediger | rediger kilde]

For å hindre at disse tyske soldatene skulle forlate Norge, bestemte Milorg at flere jernbanebroer over hele Østlandet skulle sprenges, slik at togene ikke kom seg fram til havnene i tide. Tyskerne var fullt klar over jernbanebroer kunne bli utsatt for sabotasje, og mange av jernbanebroene på Østlandet var derfor sterkt bevoktet. Dette gjorde jobben vanskelig for noen av sabotasjegruppene, men likevel ble ingen av de 1000 involverte fra den norske motstandsbevegelsen drept under aksjonen.

Hele 43 hendelser er i senere tid blitt registrert å ha forbindelse med Operasjon Betongblanding.

Resultat[rediger | rediger kilde]

Det er blitt diskutert i senere tid hvor stor effekt Operasjon Betongblanding egentlig fikk. Flere har konkludert med at selv om jernbanetransporten ble stoppet, fant tyskerne andre måter å frakte soldater og utstyr på. Det var snarere mangelen på frakteskip som var problemet.

Bøker[rediger | rediger kilde]

Det er blitt skrevet om Operasjon betongblanding i flere bøker. Boken til Kjetil Dahl, Krigsminner 1940-45 og Elg-Johansens huler – Skien nord og vest, tar for seg en hendelse som fant sted i Skien, der Svartufs jernbanebro ble sprengt i forbindelse med aksjonen. Gunnar Sønsteby forteller også om denne aksjonen i sin bok Rapport fra nr. 24. Kjell Staal Eggen og Johnny Stensnes planla og ledet gjennomføringen av sprengningen av Svartufsbroen på Bratsbergbanen. Det kom til kamp mot tyske styrker, og flere tyske soldater falt før broen ble sprengt. Kjell Staal Eggen vier et helt kapittel til aksjonen i sin bok "Kampen" fra 2009.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]