Opel Diplomat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Opel Diplomat A

Opel Diplomat A ble introdusert som Opels flaggskip i 1963. Den ble levert med åttesylindrede V-motorer på henholdsvis 4,6 og 5,4 liter. Da Diplomat ble introdusert var dette den største bilen i Tyskland fram til Mercedes-Benz lanserte sin 600.

A-modellen ble også levert i kupéversjon med 5,4 liters motor. Motorene kom fra GM i USA, og var henholdsvis 283 og 327 kubikktommers «Small block» Chevrolet V8. Disse var til dels tilpasset Opel, men basert på standarddeler.

Gearkassene kom også fra USA. Man benyttet seg av totrinns «Powerglide» automatgear. Bakakselen ble også levert direkte fra USA, den kom fra Pontiac. A-modellens design ble utført i USA, hvorpå en ferdig modell i leire ble sendt til Tyskland hvor Opels designere gjorde mindre tilpasninger.

A-modellen ble produsert i følgende antall:

  • 4,6 liter, 8 515 stk.
  • 5,4 liter, 330 stk.
  • 5,4 liter coupé, 304 stk.

A-modellen ble i 1969 avløst av B-modellen, som ble produsert frem til 1977. B-modellen ble levert med både 5,4 liter V8 og med en sekssylindret rekkemotor på 2,8 liter og Bosch D-jetronic bensininnsprøyting.

V8 motoren i B-modellen var den samme som for A-modellen, men gearkassen ble endret. Fra og med B-modellen var dette en tretrinns TH-400 automatgearkasse, som også var et GM-produkt.

2,8-litersmotoren, som var Opels CIH-motor (Camshaft In Head), ble bare levert med tretrinns TH-180 automatgearkasse.

I forbindelse med introduksjonen av B-modellen ble det satt fokus på mer avansert teknikk enn i forgjengeren, som i stor grad var preget av amerikansk teknikk, noe den til dels ble kritisert for i Europa. På B-modellen ble det bl.a introdusert De-Dion bakaksel, ventilerte skivebremser på alle hjul, og elektronisk bensininnsprøytning for 2,8 liter motoren.


Designet ble denne gangen i større grad påvirket av Europa, og da spesielt italiensk design, for å falle i europeisk smak.

Blant formgiverne er bl.a Claire McKichan og Hans Seer nevnt.

Diplomat-B ble produsert i et antall av 18 725 stk, derav 11 108 5,4 liter V8.

Diplomat var en del av den såkalte KAD-serien, som var forkortelse for KapitänAdmiralDiplomat-serien. A-modellen av henholdsvis Kapitän, Admiral og Diplomat hadde identisk utseende. Det som skilte dem fra hverandre var dels motorstyrken og dels utstyret, med Kapitänen som den mest spartanske. B-modellen av Admiral, Kapitän og Diplomat var også identiske, bortsett fra at Diplomat 5,4 hadde en litt annen front og hekk.

Opel Diplomat 5,4 utkonkurrerte tilsvarende Mercedeser og BMWer når det gjaldt ytelse og demonstrerte Opels amerikanske tilknytning gjennom General Motors (GM). Motoren var identisk med den som satt i Chevrolet Corvette, men var bedre tilpasset høyhastighetskjøring på tyske motorveier. Under utprøving av 5,4-literen viste det seg nemlig at Chevrolet-motoren brøt sammen. Opel ble derfor nødt til å forsterke Chevrolet-motoren, slik at den ble tilpasset tyske forhold. Motoren i Opel Diplomat 5,4 er med andre ord mer slitesterk enn tilsvarende motor i Chevrolet Corvette. Her kan du se en film om bilen: https://www.youtube.com/watch?v=VJSvOb5ILz4