Omajademoskeen i Damaskus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Umayyademoskeen.
Dekorasjon inne i moskéen.

Umayyademoskeen eller den store moskeen i Damaskus (arabisk navn: جامع بني أمية الكبير DIN: Ğāmʿ Banī Umayyah al-Kabīr), tidligere Døperen Johannes' basilika (gresk: Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή; Vasilikí tou Agíou Ioánni tou Vaptistí) er en moské i den gamle delen av Damaskus (Dimašq).

Den er en av de eldste og største moskeene i verden, og blir regnet for å være islams fjerde helligste sted. Den var forbilde for moskeen i Córdoba (Spania), La Mezquita, reist etter den mauriske erobringen av al-Andalus.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Etter den arabiske erobringen av Damaskus i 634 ble moskeen bygd på stedet der det hadde vært en kristen basilika viet til Døperen Johannes (arabisk Yaḥyā) siden den romerske keiser Konstantin den stores tid.

Moskeen ble ferdigbygd i 715, under umayyadekalifen al-Walīd I som kjøpte kirken rundt år 710 og erstattet den med en moské.[1]

Moskeen har et kapell som det blir sagt fremdeles kan inneholde Johannes' hode. Det sies også at dette er stedet dit Jesus (arabisk: ʿĪsā) vil vende tilbake ved verdens ende.

Saladins grav befinner seg i en liten hage på utsiden av moskeens nordlige mur.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Aukrust, Knut og Dorte Skulstad (2011): Spansk gullalder og arven fra jøder og muslimer. Oslo: Pax.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]