Hopp til innhold

Ola Bøe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ola Bøe
Født10. juli 1910[1]Rediger på Wikidata
Død9. sep. 1986[1]Rediger på Wikidata (76 år)
Bærum[1]
BeskjeftigelseMusiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Ola Pedersen Bøe (født 10. juli 1910 i Vestre Slidre, død 9. september 1986 i Bærum) var en spelemann fra Valdres.

Ola var sønn av Rangdi Jakobsdotter 18671934 og Per Person Bøe 18591922. Faren spilte hardingfele, men døde da Ola var 12 år gammel. Han lærte til gjengjeld mange slåtter av mora, som var god til å tralle, eller hulle, som det heter i Valdres. Ola fekk ellers slåtter av den eldre broren Jørgen, og regnet seg som elev av Andris Øde, Alf Moe og Olav Moe.

Ola Bøe flyttet til Oslo i 1935, og ble snart en viktig spelemann i folkemusikkmiljøet der. Han spilte i mange år fast i Valdreslaget, og var aktivt med i Laget for Folkemusikk. Av dem han kom til å lære opp, var spelemenn som Bernt Balchen jr., Trygve Bolstad og Harald Røine.

Ola hadde en personlig spillestil, og brukte ofte hjemmelaget fele. Han var regnet som en umåtelig god dansespelemann, men det kunne ta litt tid før han ble "varm i trøya". Han kunne mange gamle slåtter på mindre brukte felestiller, og spilte med alderdommelig dåm. Han hadde også en fingersetning det var vanskelig å gjøre ham etter.

Ola Bøe vant LandskappleikenGeilo i 1969, med ei fele han hadde fått låne av Odd Bakkerud.

Ola Bøe spilte mye i NRK fra 1953 og utover, og det fins en rekke opptak med ham. Han ble æresmedlem i Laget for Folkemusikk, og tildelt kulturprisen for Vestre Slidre i 1982.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Digitalarkivet, oppført som Ola Pedersen Bøe, www.digitalarkivet.no, besøkt 3. september 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]