Okie from Muskogee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

«Okie from Muskogee» er en amerikansk countrysang, fremført av dens medopphavsmann, Merle Haggard. Studioversjonen ble innspilt 17. juli 1969 og utgitt på singlen Capitol 29. september 1969. Den ble én av de mest berømte sangene i hans karriere. Produsent var Fuzzy Owen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Haggard fortalte The Boot at han skrev sangen etter at han ble frustrert da han så protestene mot Vietnamkrigen og innlemmet den følelsen og synspunktet i sangen.

Haggard sa: «Da jeg var i fengsel visste jeg hvordan det var å få friheten tatt bort. Frihet er alt. Under Vietnamkrigen var det alle typer protester. Her var disse [soldatene] som dro over dit og døde for en sak - vi vet ikke hva det virkelig handlet om. Og her disse ungene, som var frie og protesterte mot det. Det er noe galt med det og med det å være respektløs mot disse stakkars karene».

Han hevder at han skrev sangen for å støtte troppene.[1]

Kurt Wolff skrev at Haggard alltid betraktet at det som ble en hymne for rednecks var en spøk og at dagens fans - endog hippiene som ble gjort narr av i teksten - har begynt å like sangen og finner humor i noe av teksten.[2] Coverversjoner har blitt spilt av slike motkulturelle artister som Grateful Dead, The Beach Boys og Phil Ochs.

Den ble skrevet av Haggard og Roy Edward Burris (trommeslager i Haggards backingband, The Strangers) på høyden av Vietnamkrigen. «Okie from Muskogee» vokste fra de to kommersielle one-linerne om småbyliv,[3] hvor konservative verdier var normen og outsidere med idealer i motsetningsforhold til disse var uvelkomne. Her reflekterer sangens jeg-person over hvor stolt han er for å komme fra Midtre USA, hvor dens innvånere var patriotiske og ikke røykte marijuana, tok LSD, bar perlebånd og sandaler, brant innkallingspapirene og utfordret myndighetene.[4]

Mens den ble sett på som en satire på småby-USA og dens reaksjon på antikrigsprotestene og motkulturen, slik den viste seg i USAs større byer, skriver Bill Janowitz, skribent i Allmusic at sangen «overbevisende (gir) røst til en stolt prippen lastebilsjåførtype... Til slutt identifiserer han seg med fortelleren». Han posisjonerer ikke protagonisten som sint, reaksjonær eller dømmende. Det er mer at fyren, en selvtilstått square, blir forvirret av slike forandringer og med en klukklatter kommer til den konklusjonen at han og hans liker har den riktige typen liv for dem selv.

Personale under sessionen var James Burton, Roy Nichols og Jerry Reed på gitarer, Chuck Berghofer på bass og Ron Tutt på trommer.

Listeplassering og popularitet[rediger | rediger kilde]

«Okie from Muskogee» ble umiddellbart populær da den ble utgitt 29. september 1969. 15. november samme år nådde den førsteplassen på Billboard magazines Hot Country Singles-liste, hvor den fortsatte å ligge i fire uker. Den ble også en mindre pop hit og nådde en 41.-plass på Billboard Hot 100-listen.

Versjonen som nådde førsteplassen var en stuidoinnspilling. Etter at sangen ble viden populær ble en konsertinnspilling utgitt, og selv om den versjonen aldri kom på listene, ble den ogspå populær. Liveversjonens identifiserbare særtrekk innbefatter et høylytt publikum som klapper og synger med i refrenget og en stemme som roper ut «Tell it like it is!» etter første vers. Liveiinnspillingen ble gjort under en konsert med Haggard i Muskogee, Oklahoma.

«Okie from Muskogee» — sammen med albumet Okie from Muskogee — ble kåret til The Country Music Association Single of the Year i 1970.[5]

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Arne Bendiksen har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «Bonde i fra bygda».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste (1969) Høyeste
plassering
Merle Haggard USA Billboard Hot Country Singles-listen 1
Merle Haggard USA Billboard Hot 100-listen # 41
Merle Haggard Canada RPM Country Tracks-listen # 3

Kulturelle referanser[rediger | rediger kilde]

Sangen ble spilt i bakgrunnen i Platoon. Da Bunny og Junior var i sine brakker, jamret Bunny til Junior om at de andre medlemmene av platoonen røykte marijuana. Dette er egentlig en anakronisme, fordi denne filmscenen finner sted i 1967, mens sangen først ble utgitt i 1969.

Sangen blir referert til i filmene En offiser og en gentleman (An Officer and a Gentleman) and Shanghai Knights.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dunham, Nancy (11. oktober 2010). «Merle Haggard, 'Okie from Muskogee' - Story Behind the Lyrics». The Boot. Besøkt 13. oktober 2010. 
  2. ^ Wolff, Kurt, "Country Music: The Rough Guide," Rough Guides Ltd., London; Penguin Putnam, New York, distributor, s. 424 (ISBN 1-85828-534-8)
  3. ^ Janovitz.
  4. ^ Malone, Bill: Country Music U.S.A, 2nd rev. ed. (University of Texas Press, Austin, 2002), s. 371.
  5. ^ [1] Country Music Association Awards Database — Merle Haggard.


Forgjenger :
"To See My Angel Cry" by Conway Twitty


Billboard Hot Country Singles
number-one single

November 15 – December 6, 1969
Etterfølger :
"(I'm So) Afraid of Losing You Again" by Charley Pride