Offside (fotball)
- For andre typer offside, se Offside.
Offside i fotball oppstår når en spiller er på banehalvdelen til motstanderlaget og nærmere mållinjen enn ballen og nest siste motstander. En spiller i offsideposisjon skal kun straffes for offside hvis han eller hun, i det øyeblikket ballen berøres eller spilles av medspiller, etter dommerens oppfatning, deltar aktivt i spillet eller oppnår en fordel av sin posisjon.[1]
Det er ikke mulig for en spiller å bli straffet for offside på egen banehalvdel, eller når vedkommende mottar ballen direkte etter hjørnespark, innkast eller målspark.[1]
Opprinnelig ble det blåst offside når en angripende spiller var nærmere motstanderens mål enn den tredje bakerste forsvarsspilleren, men regelen ble endret til sin nåværende form i 1925. En annen endring av offsideregelen kom i 1990. Før 1990 ble det blåst offside hvis spilleren på det angripende lag var på linje med nest bakerste spiller på det forsvarende lag. Nå heter det at den angripende spilleren må være «nærmere» målet enn forsvarsspilleren idet ballen blir spilt.
Offsideregelen er den eneste fotballregelen som setter taktiske begrensinger på utøvelsen av fotballspillet. I praksis ser man dette ved at forsvarende lag etter å ha erobret ballen flytter sine spillere fremover, for på den måten å hindre motstanderne i å plassere laget høyt på banen.
Når en spiller blir avblåst for offside, blir det forsvarende lag tildelt indirekte frispark fra der forseelsen fant sted.
Offsidefelle[rediger | rediger kilde]
For at en offsideposisjon skal være straffbar, må spilleren som er i offside kunne anses å være delaktig i spillet. I internasjonal fotball er dette en relativt ny tolkning, og tidligere kunne man ofte se offsideregelen bli utnyttet av det forsvarende lag ved bruk av såkalt offsidefelle, der man like før motstanderen spilte ballen fremover ville sørge for at minst én motspiller ble offsideplassert, for eksempel ved å stoppe en tilbaketrekning eller gjøre en forflytning av forsvaret fremover. Delaktighetstolkningen, og særlig de strenge krav man stiller til delaktighet i dagens fotball for at en offside skal være straffbar, har imidlertid gjort denne taktikken svært risikabel, og den er derfor nærmest forsvunnet fra fotballen.
Referanser[rediger | rediger kilde]
- ^ a b «Regel 11 – Offside | Dommer1». dommer1.no. Arkivert fra originalen 21. oktober 2018. Besøkt 21. oktober 2018.