Odlaug Kristiansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Odlaug Kristiansen
Født23. nov. 1909Rediger på Wikidata
Folldal
Død23. juni 1990[1]Rediger på Wikidata (80 år)
Stavanger
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleAnton William Kristiansen
PartiArbeiderpartiet
NasjonalitetNorge
GravlagtStavanger

Odlaug Kristiansen (født 23. november 1909 i Folldal, død 23. juni 1990 i Stavanger)[2] var en norsk politiker (Arbeiderpartiet) og kvinnesakskvinne som blant annet var varaordfører i Stavanger.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Hun er født i Folldal, der hun var eldst barn i familien. Familien flyttet til Oppdal. Oppveksten hennes bar preg av morens tidlige død i 1920. Hun fikk en slags morsrolle for sine yngre søsken. Hun ble gift med Anton William Kristiansen som var rallar. Hun fikk sitt eneste barn da sønnen Odd Kristiansen ble født i 1927. Familien fulgte utbyggingen av jernbanen, og bodde dermed flere steder i kortere og lengre perioder.

Politikk og kvinnesak[rediger | rediger kilde]

Kristiansen og en annen ung kvinne opprettet et lite kontor da ektemannen jobbet ved Flåmsbanen. De ville informere andre kvinner om familieplanlegging. Hun mente at kvinner selv måtte bestemme når de ville få barn. I disse tider var fremdeles enkel prevensjon uvanlig for arbeiderkvinner, mens det var noe mer utbredt i de øvre sosiale lag av befolkningen.

Kristiansen ble medlem i Arbeiderpartiet. Etter 2. verdenskrig hadde ektemannen fått jobb ved jernbanen i Stavanger. Dette ble den endelige slutten på å følge utbyggingen av jernbane. Hun ble nå aktiv i Arbeiderpartiet og fikk flere verv i Stavanger Arbeiderparti. I 1958 ble hun vararepresentant på Stortinget.[2] I 1960 ble hun valgt som varaordfører i Stavanger. Hun ble den første kvinne i Norge som var varaordfører i en norsk by. Det var spesielt kvinnesak og sosialpolitiske saker som sto hennes hjerte nært.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.stortinget.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Biografi: Kristiansen, Odlaug Agnes». Stortinget (norsk). 9. mars 2008. Besøkt 21. juni 2021. 
  3. ^ «Rogalands Avis». Stortinget (norsk). 9. mars 2008. Besøkt 21. juni 2021.