Odda-ledningene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Doble jernmaster som støttet spennet på rundt 250 meter over elven Tysso.

Odda-ledningene eller Oddaledningene er et tidligere kraftoverføringsanlegg mellom Tysso I kraftstasjon og Odda Smelteverk. De gjenværende jernmastene er trolig blant landets eldste stående kraftledningsmaster og er blitt vurdert som nasjonalt kulturhistorisk verdifulle i NVEs temaplan Kraftoverføringens kulturminner.

Kraftstasjonen i Tyssedal hadde trefase vekselstrømsgeneratorer som produserte 25 perioders strøm (Hz). Strøm med spenning inntil 12 kV ble utransformert overført via en 6,6 km lang kraftledning mellom Tyssedal og fabrikkene i Odda. Den første ledningen som ble bygget hadde seks kobberliner (med to kurser) à 110 mm². Mastene var i stor grad av tre, men i vinkelpunktene ble det brukt gittermaster av jern. Ledningene var i drift fra 4. mai 1908.

Mellom 1909-1910 ble en ny overføringslinje til Odda bygget. Den andre ledningen gikk stort sett parallelt med den første, men lagt noe høyre i terrenget. For å unngå ledningsbrudd langs det mest rasutsatte terrenget ble det også sprengt ut en 700 meter lang tunnel under Tveitanuten.

Parallelt med utvidelsen av kraftstasjonen tiden 1911-1913 ble også overføringsledningene bygget om og forsterket. Trestolpene ble byttet ut og jernstolpene forsterket. Mastene som støttet spennet på rundt 250 meter over elven Tysso fikk doble jernmaster. Gittermastene hadde tre tverrarmer og linene var lagt opp i en regulær sekskant. De tolv kobbertrådene ble skiftet ut med 12 aluminiumsledninger à 450 mm2. Tunnelen under Tveitanuten ble også forlenget til 1200 meter. Tunnelen hadde et kvadratisk tverrsnitt på 3 m² hvor seks liner ble montert på hver side tunnelen. I forbindelse med utvidelsen av cyanamidfabrikken i Odda ble det også lagt to jernbåndarmerte blykabler à 3 x 120 mm² i en grøft mellom masterekkene. Over elvene Tysso og Opo ble det bygget kabelbroer for cyankabelene.

Kraftledningene mellom Tyssedal og Odda var helt nødvendige bindeledd mellom kraftstasjonen og fabrikkene. De to Odda-ledningene var i drift fram til 1996 og de fungerte som reserveledninger fram til Odda Smelteverks konkurs i 2003. Linene er siden blitt demontert og de fleste mastene er tatt ned. Kabelbroen over Opo ble også revet i 2010. I dag står det igjen 16 master, fire ved Odda Smelteverk, to ved og på Bispen i Kvitura og ti i Tyssedal. Ledningstunnelen er intakt med muffehusene ved nordre og søndre synk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jan Gravdal og Vidar Våde, Tyssefaldene – krafttak i 100 år 1906-2006, Tyssedal 2006
  • Sissel Riibe, et al., Kraftoverføringens kulturminner, NVE, 2010

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]