OXLO - Oslo Extra Large

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

OXLO står for Oslo Extra Large - en by for alle og symboliserer Oslo kommunes mangfolds- og integreringsarbeid.[1]

OXLO er forankret i verdidokumentet Oslo – en by for alle, som ble vedtatt av bystyret i 2001 som del av "Hovedstadens tiltaksplan mot nazisme, rasisme og intoleranse". OXLO er forankret i verdidokumentet - Oslo, en by for alle. Arkivert 13. november 2019 hos Wayback Machine. Verdidokumentet er todelt hvor den første delen er et verdidokument for Oslo som by Arkivert 12. november 2019 hos Wayback Machine., mens den andre delen er for Oslo kommunes virksomheter og ansatte. Arkivert 12. november 2019 hos Wayback Machine. Verdidokumentet sier blant annet at mangfold er en styrke og berikelse for byen, at alle byens innbyggere har lik verdi, og de samme grunnleggende rettigheter, plikter og ansvar uavhengig av etnisitet, religion, funksjonsevne, seksuell legning og kjønnsidentitet eller alder.

OXLOs budskap om toleranse og innsats mot diskriminering og rasisme skal innarbeides i kommunens planer, opplæringsprogram og organisasjonskultur. Mangfoldet i byens befolkning skal gjenspeiles i tjenestetilbudet. Målet er bedre brukertilpasning av de kommunale tjenestene (likeverdige tjenester Arkivert 22. september 2020 hos Wayback Machine.). Arbeid mot diskriminering på grunnlag av seksuell orientering er også innarbeidet i OXLO på linje med det øvrige antidiskrimineringsarbeidet i Oslo kommune. Frivillige organisasjoner i Oslo bidrar til å synliggjøre OXLO gjennom tiltak og prosjekter som er igangsatt ved hjelp av midler mottatt fra Oslo kommune.

Historie[rediger | rediger kilde]

OXLO ble igangsatt av Oslos ordfører i august 2001 som en del av "Hovedstadens tiltaksplan mot nazisme, rasisme og intoleranse", i kjølvannet av det rasistisk motiverte drapet på Benjamin Hermansen.[2] [3]

OXLOs hovedmålgruppe de første to årene var barn og unge. Skoler sammen med ungdoms- og fritidsklubber var de viktigste kanalene for å nå målgruppene. Det ble blant annet sendt ut et aktivitetshefte med tilbud om OXLO-aktiviteter til alle skoler. Turnerende interaktivt teater mot rasisme og diskriminering (for grunnskolen), teaterforestilling om rasisme, nazisme og grensesetting (for ungdomsskolen og den videregående skole), tilbud om å bli OXLO-ambassadør[4] , konkurranse om å illustrere OXLO best og OXLO-stafett var blant aktivitetstilbudene. Oppslutningen var stor, blant annet deltok over 2 000 barn i konkurransen om å illustrere OXLO best. Bidragene ble til en flott utstilling i Rådhusgalleriet som ordføreren åpnet. Vinnerbidragene ble trykket opp på plakater som ble hengt opp på alle T-baner i desember og de to første ukene i januar 2003.

Fra 2003 ble det lagt større vekt på å innarbeide OXLOs verdier og budskap i de kommunale virksomheter, i tillegg til at arbeidet rettet mot barn og unge fortsatte. I 2004 ble Byrådssak 1062/04 vedtatt, om videreføring av OXLO-arbeidet i bydeler og virksomheter. I 2006 ble arbeidet mot diskriminering på grunnlag av seksuell orientering innlemmet i OXLO gjennom, Handlingsplan mot diskriminering av homofile, lesbiske og bifile - for mangfold og likeverd.


OXLO i dag[rediger | rediger kilde]

I september 2012 la tidligere byråden for kultur og næring frem saken "Mangfoldets muligheter – om OXLO, Oslo Extra Large" (Byrådens sak 152/12). Saken omfatter en gjennomgang av status og mål for kommunens mangfolds- og integreringsarbeid og forslag til tiltak. I mai 2013 vedtok Oslo bystyre at det blant annet skal jobbes for at OXLO gjøres bedre kjent for byens befolkning, at prinsippene i det europeiske charteret for integrerende byer (EUROCITIES) skal legges til grunn for integrerings- og mangfoldsarbeidet i Oslo og at sentrale tiltak i Stolte Oslo - handlingsplan for likeverd og frihet, uavhengig kjønnsuttrykk, kjønnsidentitet og seksuell orientering videreføres som en permanent del av OXLO-arbeidet. Videre skal prinsippene i Det europeiske charteret for integrerende byer Arkivert 12. november 2019 hos Wayback Machine. skal legges til grunn for integrerings- og mangfoldsarbeidet i Oslo.


OXLO-uka[rediger | rediger kilde]

OXLO-uka er en uke som vil sette ekstra fokus på at mangfold er en berikelse og at Oslo kommune ikke tolererer diskriminering og rasisme. Alle kommunale virksomheter, organisasjoner og andre i Oslo oppfordres til å markere OXLO-uka gjennom å arrangere aktiviteter og tiltak som setter et ekstra fokus på dette budskapet. Velferdsetaten ved Enhet for mangfold og integrering har ansvar for koordinering av denne uken.


OXLO-prisen[rediger | rediger kilde]

OXLO-prisen er en årlig pris på kr 50 000 som tildeles en organisasjon, enkeltperson eller et kommunalt tjenestested som har gjort en særskilt innsats for å gjøre Oslo til en romslig og inkluderende by.[5] Juryen består av representanter fra Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid (EHA) Arkivert 23. oktober 2019 hos Wayback Machine., Rådet for innvandrerorganisasjoner i Oslo, Rådet for personer med nedsatt funksjonsevne, Skeiv Verden / FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold og Velferdsetaten ved Enhet for mangfold integrering. Prisen overrekkes av Oslos ordfører på FNs toleransedag 16. november.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ OXLO.no.
  2. ^ Stafett mot rasisme i Oslo, NRK Østlandssendingen (2001).
  3. ^ Oslo - en romslig by, Dagbladet (2001).
  4. ^ Robert Stoltenberg blir OXLO-ambassadør, NRK Østlandssendingen (2002).
  5. ^ Oslo kommunes side om OXLO-prisen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]