OBO-båt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
OBO-båten Maya, bygget i 1984. Bildet viser lasterommene for bulklast og rørene oljen blir fraktet i.

OBO-båt er en lastebåt spesiallaget for kombinerte laster, noe som gir et bredt bruksområde. OBO står for Ore-Bulk-Oil. Lasterommene i disse båtene kan brukes som tanker for olje og oljeprodukter, samt føre tørre bulkvarer som korn, kull og malm.

Den første OBO-båten som ble bygget var MS «Naess Norseman». Den ble bygget ved det tyske skipsverftet A.G. Weser for Norness Shipping, som var kontrollert av den bergenske skipsrederen Erling Dekke Næss. Fartøyet ble døpt 16. juni 1965 som «Naess Norseman». Det var 250 meter langt, og 37 000 bruttotonn.

Næss var, sammen med sin skipsarkitekt og ingeniør T. M. Karlsen, mannen bak idéen og hovedutvikler av skipstypen. Den tyske industrimannen Krupp, som eide A.G. Weser, foreslo at skipstypen skulle kalles Naess-type, Næss selv fant det imidlertid mer fornuftig å kalle skipet etter lastene det fraktet.

Skip for kombinasjonslaster har et spesielt risikomoment i at stor belastning og høy slitasje fra malmlaster over tid kan gi hull og sprekker som ikke alltid oppdages og repareres fortløpende. Når skipet siden tar en oljelast, kan olje sive ut og føre til at det dannes eksplosiv gass. En av teoriene vedrørende forlisene av «Berge Vanga» og «Berge Istra» er at slike lommer av gass skapt av tidligere oljelaster har eksplodert i forbindelse med vedlikehold og reparasjon (sveising) i ballasttanker/lasterom eller andre deler av strukturen i rom sjø.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata