Nylig industrialiserte land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nasjoner som er blitt industrialisert i senere tid.

Nylig industrialiserte land (engelsk: Newly Industrialised Country, NIC, tysk: Schwellenland (terskelland)) er en ofte brukt betegnelse på land som har gjennomgått en industrialisering.

Betegnelsen er ikke nøyaktig eller offisiell.[1] Den er en klassifisering av land foretatt av økonomer og statsvitere basert på ulike faktorer, som blant økning i eksport og produksjon av industrivarer de siste 10-20 årene.

NIC er land som ennå ikke er fullt utviklet i henhold til disse betingelsene, men som samtidig har nådd lenger enn utviklingsland. Det viktigste tegnet på at et land er NIC er at det har gjennomført en industrialisering, altså skiftet hovedtyngden av økonomien fra jordbruk til industri. NIC-land har også andre fellesnevnere, som:

  • økt vekt på menneskerettigheter og personlig frihet
  • endring fra en landbruksøkonomi til en økonomi basert på industriell produksjon
  • en stadig mer åpen økonomi, med frihandel med naboland

NIC ble et begrep på 1970-tallet da «de asiatiske tigrene» Hongkong, Sør-Korea, Singapore og Taiwan utviklet seg. NIC-landa per 2011 er Mexico, Brasil, Argentina, Tyrkia, Thailand, Malaysia, Sør-Afrika, Kina og India. De to sistnevnte er i en klasse for seg; deres enorme befolkningsgrunnlag gjør at deres BNP per innbygger selv etter omfattende industrialisering fortsatt vil være svært lavt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ BMZ, Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung,. «Schwellenländer». Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung. Besøkt 2. desember 2016.