Norsk lovkommentar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Norsk lovkommentar (tidligere Karnov: norsk kommentert lovsamling) er et kommentarverk til norske lover. Det inneholder både tekst og kommentarer til alle gjeldende lover. Onlineutgaven[1]inneholder også en rekke rettsavgjørelser det er vist til i kommentarene og en del forskrifter, forarbeider og uttalelser. Norsk Lovkommentar utgis av Gyldendal Rettsdata.

Det har sitt opprinnelige navn etter den danske juristen Magnus Karnov, som utgav et dansk kommentarverk under dette navnet. Første norske Karnov-utgave kom i 1994, fra 2001-utgaven gis verket ut under navnet Norsk lovkommentar.

Lovene i Norsk lovkommentar er på samme måte som Norges lover organisert kronologisk, og ikke tematisk som i den danske Karnov. Hver side gjengir lovteksten øverst på siden, med angivelse av notenummer for hver enkelt kommentar, og kommentarene nedenunder.

Den nyeste utgaven, 2008, ble gitt ut i desember 2008. Dette er siste utgivelse av bokutgaven, og Norsk Lovkommentar leveres nå kun som elektronisk abonnement.


Norsk lovkommentar må ikke forveksles med Norsk lovnøkkel, en serie bøker med lovkommentarer beregnet på ikke-jurister.

Hovedredaktører[rediger | rediger kilde]

Norsk Lovkommentar har tre hovedredaktører. De opprinnelige hovedredaktørene var Peter Lødrup, Knut Kaasen og Steinar Tjomsland. Professor Peter Lødrup var hovedredaktør fra 3. september 1992 til sin død 16. juni 2010. Professor Knut Kaasen fra 3. september 1992 til 31. mars 2010. Steinar Tjomsland har vært hovedredaktør siden 3. september 1992 og er den siste av de opprinnelige hovedredaktørene. Høyesterettsdommer Arnfinn Bårdsen overtok etter Knut Kaasen 1. april 2010. Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger overtok som hovedredaktør etter Peter Lødrup i 2010.


Referanser[rediger | rediger kilde]

Rettsdatas hjemmeside

  1. ^ Norsk Lovkommentar«Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. oktober 2009. Besøkt 15. oktober 2009. 

Se også[rediger | rediger kilde]