Norsk Militært Tidsskrifts medalje for besvarelse av prisoppgave

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Båndstripe for Norsk militært tidsskrifts medalje for besvarelse av prisoppgave

Norsk Militært Tidsskrifts medalje for besvarelse av prisoppgave ble stiftet av Kristiania militære samfund 20. juli 1860 til fremme av militær vitenskap.

Det skulle hvert år settes opp fire oppgaver, men dette er nå endret slik at priskomitéen enten kan velge et tema eller legge opp til frie besvarelser. Besvarelsene skal ha militærfaglig eller sikkerhetspolitisk tema av historisk eller samtidig karakter. De godkjente svarene skal belønnes med en medalje i gull, sølv eller bronse etter kvaliteten på svaret. Opprinnelig var det også en pengepremie knyttet til prisen, men denne gikk ut i 1878. Den er nå innført igjen i form av et stipend der beløpet varierer etter medaljens valør. Besvarelser som premieres trykkes i Norsk Militært Tidsskrift eller offentliggjøres på annen måte.

Medaljen deles ut på samfunnets stiftelsesdag,1. mars. Den er godkjent til bruk på norsk militær uniform, der den rangerer som den fremste i «Gruppe 4: Andre norske utmerkelser».[1]

adversen har medaljen en fremstilling av Pallas Athene, med sverd i den ene hånden og en bokrull i den andre, sammen med en løve og en ugle. Løven er kronet og har en øks, en referanse til Norges riksvåpen. På reversen er det en eike- og laurbærkrans med ordene «MILITAIRE TIDSSKRIFTS PRISMEDAILLE» over tre linjer innenfor. Mottakerens navn og årstallet for tildelingen er gravert inn på randen. Medaljen skal bæres i et blått bånd med røde og hvite kantstriper. Fargene er de samme som i Norges flagg.

Medaljen er utført av G. Loos og ble opprinnelig produsert i Berlin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Se oversikten over norske utmerkelser i f-xtra, nr. 1, 2009, s. 15, bilag til Forsvarets Forum, nr. 11, 2009.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]