Noris Maria Dias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Noris Maria Dias
Født1956Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Noris Maria Dias (født 1956[trenger referanse] i Pelotas i Rio Grande do Sul i Brasil) er norsk og brasiliansk kunstner og samtidskunstner, med utdanning som lege, psykoterapeut og billedterapeut.

Kunstnerisk bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Fjorten år gammel begynte Noris Maria Dias å male i ateljéet til den impresjonistiske kunstneren, Nestor Rodrigues, også kalt Nesmaro. I 1974 reiste hun til Europa for å studere medisin og arbeide. Hun har tilbrakt mye tid i Frankrike, italia, og Sverige, men først og fremst i Norge. Under store deler av 90-tallet gikk hun i lære og malte hos Per Henry Garman-Vik i Oslo. Noris har også vært på Accademia d'Arte Verocchio i Casole d'Elsa i Toscana.

Siden 2013 er Noris Maria Dias igjen basert i Oslo hvor hun arbeider og har eget galleri, Galleri Noris med permanent utstilling, på Frogner, sentralt I Oslo.

De fleste av hennes kunstverk er oljemalerier på lerret, men hun bruker også akvarell, litografi, tegning og fotografi. Hennes verk finnes hos samlere i inn- og utland og hos institusjoner.

Om kunsten[rediger | rediger kilde]

Noris Maria Dias sine bilder er figurative og har en betydelig påvirkning fra ekspresjonismen. De framstiller temaer med forsterket fokus på menneskelige forhold, spørsmål om det maskuline og det feminine og menneskets forhold til naturen. I de lyse og glade bildene finnes ofte spor av det mørke og tunge, mens det i de mer dystre bildene alltid finns glimt av lys og håp. Hun har tidligere vært opptatt av Edvard Munchs arbeider og gruppen Die Brücke. De senere år har hun hatt mer fokus på kvinnelige kunstnere og deres plass i historien og i samtiden. Hun er fasinert over så forskjellige kunstnere som Artemisia Gentileschi og Niki de Saint Phalle. Den fransk-amerikanske kunstneren Louise Bourgeois har med sine rikelige referanser til psykoanalyse og psykoterapi har på mange måter påvirket Noris Maria Dias, som selv har sammenfallende interessefelt.

Uavhengig av hva hun maler, teknikken som er brukt eller når det er malt, så er maleriene til Noris Maria Dias gjenkjennlige på grunn av hennes frie bevegelser og en karakteristiske palett.

Utstillinger[rediger | rediger kilde]

Noris Maria Dias debuterte som professionell kunstner i 2000 med en separatutstilling i Tereses kunstsalong i Oslo. Siden har hun deltatt påover tretti utstillinger, såvel individuelle som kollektive. Her nevnes flere utstillinger i Galerie Art et Miss i Paris, i New York, Brasilia, og mange andre byer i Brasil, samt i Sverige og i Norge.

2015: Embassy of Brazil (collective), Oslo, Norway

2014: Embassy of Brazil (individual), Oslo, Norway

2012: Broadway Gallery 473 (collective), New York, USA

2011: 14th Biennale of Portraits (collective), Tuzla, Bosnia and Herzegovina

2010: Gallery ZEH (individual), Kiev, Ukraine

2008: Galerie Art et Miss (individual), Paris, France

2008: Kulturhuset Silvénska (individual), Säffle, Sweden

2007: Galerie Art et Miss (individual), Paris, France

2006: Galerie Art et Miss (individual), Paris, France

2006: Museu Histórico de Santa Catarina Palácio Cruz e Sousa (individual), Florianópolis, Brazil

2006: Albin Art Gallery (individual), Oslo, Norway

2005: Galerie Art et Miss (collective), Paris, France

2005: Hôtel de Ville d’Ozoir-La-Ferrière (collective), Paris, France

2005: Art in the Park – a celebration of Christo and Jeanne-Claude’s “The Gates” (collective), special guest of the Nobrega Foundation, New York, USA

2005: Gallery Art et Miss (collective), Paris, France

2004: Vinicola Mazon (collective), Urussanga, Brasil

2004: Galeria Gravura (individual), Porto Alegra, Brasil

2004: Rana Museum (individual), Mo I Rana, Norway

2004: L’Alliance Française (individual), Florianópolis, Brasil

2003: Espaço Cultural da ANATEL (individual), Brasília, Brazil

2003: Lagoa da Conceicão Centre, Florianópolis, Brasil

2003: Espaço Cultural da ANATEL (collective), Brasília, Brasil

2002: Akershus (collective), Oslo, Norway

2001: Thereses Kunstsalong (individual), Oslo, Norway

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]