Nordnorsk Pensjonistskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordnorsk Pensjonistskole
LandNorge
KommuneSømna
Beliggenhet
Kart
Nordnorsk Pensjonistskole
65°18′37″N 12°10′00″Ø

Stiftelsen Nordnorsk Pensjonistskole (NNPS) ble etablert på Vik i Sømna kommune 10. mai 1988. Skolen ligger i naturskjønne omgivelser i kommunesenteret Vik, fire mil sør for Brønnøysund, langs fylkesvei 17, helt sør i Nordland.

Formålet var å utvikle en arena primært for eldre og funksjonshemmede, og at funksjonsfriske og yngre mennesker skulle integreres i læringsarbeidet. Målet var å motivere til personlig utvikling, bedre hverdagsmestring og livsglede gjennom tilgang på ny kunnskap og samvær med andre. Skolen ble 31. mai 1991 en del av det norske Folkehøgskolesystemet. NNPS fikk da godkjenning som et «Folkehøgskoleliknende tiltak» underlagt lov om folkehøgskole med statlig støtte til kursvirksomhet.

Skolen, som er en av to i sitt slag i Norge, har vært i kontinuerlig utvikling. Den har i dag fem engasjerte ansatte, pluss et vertskorps med rundt 40 frivillige som gjør sitt ytterste for at alle deltakere skal trives. Skolen gjennomfører årlig i underkant av 100 ulike lokale, regionale og nasjonale kurs, med rundt 2000 kurselever. De har et variert kurstilbud med emnene: Matkultur, Digital hverdag, Egenutvikling, Kreativ glede, Livsglede, Lær om Verden og Kjenn ditt land.

Skolen disponerer lokaler i et aktivitetsfellesskap med Sømna Kro og Gjestegård, Sømna kommunale kino, Folkebiblioteket, Sømna kommunale kulturskole og Sømna rehabilitering.

Nordnorsk Pensjonistskole har vært en suksesshistorie. I over 30 år har NNPS gitt mennesker kunnskap, gode opplevelser og tilhørighet. Med mennesket, menneskelivet og det menneskelige møtet i fokus vil skolen fortsette å drive sin virksomhet.

Verdigrunnlag[rediger | rediger kilde]

Nordnorsk Pensjonistskole legger til grunn en frilynt og humanistisk tradisjon, med stor vekt på den sosiale tilretteleggingen. Vi skal være;

  • Inkluderende- Alle skal oppleve å bli sett og tatt på alvor, og bli møtt på en likeverdig og tolerant måte, uavhengig av bakgrunn, kjønn, alder, status, geografisk og nasjonal tilhørighet.
  • Raus- Vi skal utvise omtanke og respekt, gi trygghet og være åpen overfor ulikheter mellom mennesker, og bevisst spille på de muligheter mangfold betyr for inspirasjon og kreativitet.
  • Engasjert- Skolen skal kjennetegnes av et ekte engasjement overfor de målgrupper vi arbeider med, for verdier, historie og tradisjon. Den skal også være engasjert i sin samtid, og ha ei aktiv holdning til nytenking og utvikling.

Visjon[rediger | rediger kilde]

Motivasjon for kunnskap, skaperglede og livsmot.

Vår viktigste drivkraft er ønsket om å tilføre mennesker motivasjon til å søke ny kunnskap for bedre å mestre hverdagen.

Være en møteplass som inspirerer til skaperglede og livsmot, og som gir samhørighet på tvers av ulikheter.  

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]