Nordmenn i Vietnamkrigen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nordmenn i Vietnamkrigen bedrev etterretning på vegne av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA uten offisielt å representere Norge. I seks måneder før den offisielle starten på Vietnamkrigen den 2. august 1964, drev norske agenter hemmelige operasjoner ledet av CIA mot nordvietnamesisk territorium. Blant nordmennene som deltok i operasjonene var Martin Vik, Knut Kalvenes og Reidar Steffensen. De tre tidligere sjømennene fra Hordaland, ble rekruttert til operasjonene av avdelingssjef i den militære etterretningstjenesten Alf Martens Meyer. Martens Meyer var en norgeshistoriens største spioner, ansvarlig for oppbygging av flere store etterretningsnettverk på vegne av den norske etterretningstjenesten (Stay Behind).

Under opptrappingen til Vietnam-krigen var de tre nordmennene kapteiner på patruljebåter av SWIFT-typen, som førte sørvietnamesiske kommandosoldater inn i fiendtlig territorium i Nord-Vietnam hvor kommandosoldatene gjennomført henrettelser, kidnappinger, sabotasje og rekognosering. De norske sjøfolkene ventet i patruljebåtene i åpen sjø mens operasjonene ble gjennomført. Alt dette foregikk i ly av nattemørket, og mange kommandosoldater kom aldri tilbake. Kommandosoldatene var trent av rådgivere fra CIA, i likhet med nordmennene.

I løpet av våren 1964 kom det flere norske forsterkninger til den hemmelige amerikanske krigføringen. To norske motortorpedobåter av Tjeld-klassen ble overtatt av CIA. Disse båtene, som amerikanerne kalte for NASTY, ble brukt i et angrep på et nordvietnamesisk radiofyr 30. juni 1964. Dette er av historikere beskrevet som en utløsende faktor for at nordvietnamesiske patruljebåter angrep det amerikanske marinefartøyet USS «Maddox» den 2. august. I virkeligheten var det amerikanerne som startet angrepet, men tilla vietnameserne skylden. Dette angrepet, som er kjent som Tonkin-episoden, førte til at den amerikanske kongressen ga president Lyndon B. Johnson tillatelse til den opptrappingen av de militære operasjonene som er regnet som den offisielle starten av krigen.

NRK Brennpunkts program i 2000[rediger | rediger kilde]

To av de tre tidligere sjømennene, Knut Kalvenes og Reidar Steffensen, sto fram og fortalte sin historie i NRK Brennpunkt i 2000. Den tredje, Martin Vik, ville ikke delta i programmet. Han var på dette tidspunktet, og hadde vært i alle årene etter operasjonene i Vietnam, kaptein på det norske etterretnings- og forskningsskip F/S «Marjata».

Den tidligere lederen for CIAs maritime operasjoner William Hamilton ble intervjuet av NRK Brennpunkt, og fortalte at ni nordmenn ble rekruttert til disse operasjonene. Bare de tre hordalendingene er hittil navngitt. Den daværende norske forsvarsministeren Jørgen Kosmo, hevdet overfor NRK at Alf Martens Meyer opptrådte som privatperson da han rekrutterte de norske sjøfolkene til tjeneste i CIA.

Kilder[rediger | rediger kilde]