Nordfjordelva (Balsfjord)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nordfjordelva
LandNorges flagg Norge
FylkeTroms
KommuneBalsfjord
Lengde hovedløp1,6 km
Lengde totalt13,5 km
Nedbørfelt27,5 km²
StartNordfjordvatnet
  – Høyde20 moh.
  – Koord.   69°16′49″N 19°01′11″Ø
Fjerneste kildeTindheia
  – Høyde440 moh.
  – Koord.   69°17′48″N 19°08′49″Ø
  – VannstrengStorelva-Hundstrupelva-Nordfjordelva
MunningNordfjordbotn i Malangen
  – Koord.   69°17′12″N 19°00′25″Ø
SideelverPetersborgelva

Nordfjordelva er ei elv i Balsfjord kommune i Troms. Den renner fra Nordfjordvatnet til Nordfjordbotn i Malangen. Elva er 1,6 km lang (13,5 km medregnet Hundstrupelva og Storelva),[1] og har et nedbørfelt27,5 km².

Elva har utspring på sørsida av Tindheia, nordvest for Josefvatnet. Herfra renner den først mot vest, før den snur mot sør og passerer gjennom de vestre delene av jordbruksområdene i bygda Josefvatn. Elva, som her heter Storelva, renner ut i nordenden av Litjevatnet (95 moh.). Til Litjevatnet renner også Petersborgelva, som drenerer områdene sør og øst for vatnet. Ut fra Litjevatnet mot vest renner Hundstrupelva, som har navn etter Hundstrupen, et elvejuv den passerer gjennom like etter utløpet fra vatnet. Etter fallene i øvre del renner elva i et rolig og meanderende løp gjennom det skogkledte landskapet ned til den munner ut i Nordfjordvatnet (20 moh.) fra sør. Fra Nordfjordvatnet renner selve Nordfjordelva mot nordvest, og etter et kort strykparti ved Vasshalsen øverst i elva renner den i vide svinger over slettene ned til munningen ved Nordfjordbotn, innerst i Malangen.

Det ligger gårdsbruk og bebyggelse rundt Litjevatnet og de lavereliggende deler av vassdraget. Fylkesvei 858 og Fv 283 krysser deler av nedbørfeltet.

Referanser[rediger | rediger kilde]