Nogrod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nogrod var en fiktiv by i J.R.R. Tolkien Midgard. Den var en av de to byene som dvergenes byer i Ered Luin. Nogrod ligger i midten av fjellkjeden, nær ved Dolmedfjellet hvor dvergveien fra Beleriand krysser inn i Eriador. Det var hjemmet til dvergene kjent som Ildskjeggene. Navnet på Khuzdul var Tumunzahar som har en ukjent betydning. Nogrod betyr Hólbol (Hul bolig). Nogrod var hjemmet til de kjente dvergene Gamil Zirak og Telchar. Eöl ‘’Mørkalv’’ dro ofte dit, og det gjorde også hans sønn Maeglin.

Selv om de var vennlig innstilt mot alvene fra Beleriand drepte dvergene fra Nogrod Thingol av Doriath. Dette skjedde fordi han hadde gitt dem i oppgave å smi silmarillen inn i kjedet Nauglamír, og så var smeden blitt så betatt av steinen at han drepte Thingol for å kunne beholde den selv. Da Thingol ble drept reiste Melian fra Doriath og Melians belte mistet sin kraft. Dvergene ble jaget av Beren Erchamion og drept av hans hær av Laiquendi og en gruppe med enter.

Ulikt Belegost i den søndre delen av Blåfjellene, ble Nogrod totalt ødelagt under Vredens krig i det første tidevervet da Blåfjellene ble delt i to og elva Lune fant sitt nye utløp i Lune-gulfen som ble skapt der fjellet delte seg.