Nocturne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Songs from a Secret Garden
Format CD
Artist, band Secret Garden
Utgitt 1995
Sjanger folkemusikk, folk, keltisk, new age
Lengde 43.10
Språk engelsk
Plateselskap Mercury Records[1]
Låtskriver(e) Rolf Løvland
Produsent(er) Rolf Løvland
Plassering(er)
Nummer 1 på VG-lista[2]
Sangen «Nocturne» vant Eurovision Song Contest 1995[3]
Singler fra Songs from a Secret Garden
ingen
For musikksjangeren, se nokturne

«Nocturne» er en norsk sang som vant Melodi Grand Prix 1995, og som representerte Norge i Eurovision Song Contest samme år. Sangen er nesten helt instrumental med en kort tekst på bare 24 ord. Melodien er komponert av Rolf Løvland, mens Petter Skavlan har skrevet teksten. Sangen ble framført av duoen Secret Garden og vant den internasjonale finalen for Norge.

Melodi Grand Prix[rediger | rediger kilde]

NRK spesialinviterte Rolf Løvland til å levere inn en sang til Melodi Grand Prix 1995. Til slutt valgte Løvland å sende inn «Nocturne», en låt som var skrevet til det første albumet til Secret Garden. Det var dermed aldri meningen at sangen skulle være med i Melodi Grand Prix. «Det var helt tilfeldig at produsenten for Melodi Grand Prix fikk høre låten. Han mente 'Nocturne' var noe annerledes og nytt, og trodde den hadde et stort potensial i konkurransen. Til slutt lot jeg meg overbevise» sa Løvland til NRK i 2015.[4]

Sangen var nesten helt instrumental, med to korte vers på til sammen 24 ord. Tross den utradisjonelle stilen vant «Nocturne» den norske finalen på NRK Marienlyst lørdag 1. april 1995.

Utdypende artikkel: Melodi Grand Prix 1995

Eurovision Song Contest[rediger | rediger kilde]

Skepsisen var til stede også i forkant av den internasjonale finalen i Dublin 13. mai 1995, blant annet mente svenskene at «Nocturne» ikke var noen sang. Den fikk heller ingen poeng fra den svenske juryen, men vant likevel konkurransen med 148 poeng. Dette var Norges andre seier i Eurovision Song Contest.[5][6]

Secret Garden består av Rolf Løvland og den irske musikeren Fionnuala Sherry. Både i den norske og internasjonale finalen var duoen forsterket med sangeren Gunnhild Tvinnereim, kjent fra Oslo Gospel Choir, fløytespilleren Hans Fredrik Jacobsen og den svenske harpespilleren Åsa Jinder med på scenen.

Om sangen[rediger | rediger kilde]

Teksten til sangen består av bare 24 ord, og mye av sangen består av instrumentalpartier for fiolin av den irske musikeren Fionnuala Sherry. Teksten går som følger:

Sitat La dagen få sin hvile nå
Og natten vil våke for den
Nocturne

Se mørket må engang forgå
Så natten kan føde en dag
Sitat
– Petter Skavlan: «Nocturne»[7]

«Nocturne» ble aldri gitt ut på singel i Norge, men var å finne som en del av albumet Songs from a Secret Garden, utgitt i 1995. Den første singellanseringen av sangen ble gjort året etter av countryhumor-gruppa Dusty Cowshit, da i en humoristisk versjon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Secret Garden – Songs From a Secret Garden». discogs.com. Besøkt 3. januar 2017. 
  2. ^ «VG-lista for 'Songs From a Secret Garden'». VG Nett. Besøkt 3. januar 2017. 
  3. ^ «Eurovision Song Contest 1995». eurovision.tv. Besøkt 3. januar 2017. 
  4. ^ Cathrine Berg-Jacobsen (13. mars 2015). «– Jeg grudde meg til å komme hjem etter seieren med «Nocturne»». nrk.no. Besøkt 3. januar 2017. 
  5. ^ Østbø, Stein (23. mai 2015). «Eurovision-kommentar: Overlegne Sverige». VG Nett. 
  6. ^ Grythagen og Hauge, Stian og Linus (9. januar 2012). «54 år med fest og moro». ANB/ Oppland Arbeiderblad. «smålige 'søta bror' ga Norge null poeng – til tross fra at svenske Åsa Jinder var med i Secret Garden!» 
  7. ^ «Nocturne – lyrics». The Diggiloo Thrush. Besøkt 3. januar 2017. 
Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
«Rock 'n' Roll Kids» av
Paul Harrington og Charlie McGettigan


Vinnere av Eurovision Song Contest
1995
Etterfølger :
«The Voice» av Eimear Quinn
Forgjenger :
«Duett» av
Elisabeth Andreassen og Jan Werner Danielsen


Vinner av Melodi Grand Prix
1995
Etterfølger :
«I evighet» av Elisabeth Andreassen