Nissebakken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nissebakken
LandNorges flagg Norge
Kart
Nissebakken
60°45′22″N 9°39′54″Ø

Nissebakken, eller Nissebakkin er en gård i Sør-Aurdal. Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom forfatteren Mikkjel Fønhus (1894–1973) bodde her i årene 19271973.[1][2]

Huset, som er laftet i to etasjer, ble bygget for Fønhus i årene 1926–27. Det ligger kort vei fra hans barndomshjem Lundby og slektsgården Nordre Fønhus. Her stiftet han familie; han giftet seg i 1934 med Margrete Frøshaug, som overlevde ham.

I Fønhus' forfatterskap er det særlig romanen Det skriker fra Kverrvilljuvet (1920) som har tilknytning til områdene rundt gården. Det oppdiktede Kverrvilljuvet kan minne om en trang kløft i Høleraelva i nærheten.

Huset eies i dag av familien, og er tilgjengelig for publikum etter avtale. Hovedhuset på Nissebakken er bevart uendret siden Mikkjel og Margrete bodde der. Mikkjels arbeidsrom er urørt slik han forlot det siste gang en høstdag i 1973. Innredningen omfatter blant annet jakt- og fiskeustyr, utstoppede dyr og fugler og andre minner fra reiser i Norge og Afrika. Da Mikkjel Fønhus' datter Gudbjørg Fønhus Stensrud i 2001 fikk kommunens kulturpris var hennes innsats for å ivareta barndomshjemmet en del av begrunnelsen. I et nylig oppført laftet hus på tunet er det innredet et lite museum. Hun har også beskrevet faren og hjemmet i to bøker, først en kort artikkel om barndommen på Nissebakken i minneboka Mikkjel Fønhus. Slik vi husker ham (1974), deretter i boka Mikkjel – far min (1985).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Om ham Arkivert 8. desember 2015 hos Wayback Machine.: mikkjelfonhus.no
  2. ^ Finn Jor og Jiri Havran. Norske kunstnerhjem. Boksenteret, 1997 (bokhylla.no – fulltekst)