Nikkyo Niwano

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nikkyo Niwano
庭野日敬
Statue of Niwano (cropped).JPG
Statue av Nikkyo Niwano
Født15. november 1906
Niigata, Japan
Død4. oktober 1999 (92 år)
Ektefelle Sai Niwano
Barn Nichiko Niwano
Beskjeftigelse President i Rissho Kosei Kai
Nasjonalitet Japan Japansk
Utmerkelser Templetonprisen

Nikkyo Niwano|庭野日敬; født 15. november 1906 i Tokamachi i prefekturet Niigata i Japan, død 4. oktober 1999) var en av grunnleggerne, og den første presidenten, av den buddhistiske organisasjonen Rissho Kosei Kai og senere av Niwano Peace Foundation.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Nikkyo Niwano ble født som sønn av bønder i november 1906, og vokste opp i beskjedne kår i en liten by. I ungdommen flyttet han til Tokyo for å jobbe, og begynte der å studere flere religioner. I forbindelse med dette hørte han en preke om Lotussutraen, og ble buddhist.

Rissho Kosei Kai[rediger | rediger kilde]

Niwano hadde vært aktivt med i buddhistgruppen Reiyūkai, og der traff han Myoko Naganuma som han ledet til å konvertere til Reiyūkai. I 1938 var de begge med på et ledermøte der ledelsen i Reiyūkai kom med flere uttalelser der de hevdet at Lotussutraen var utdatert. Etter å ha diskutert dette med hverandre, kom de fram til at de ikke kunne være med i en organisasjon som stod for slike meninger.[1] 5. mars 1938 dannet de i stedet Rissho Kosei Kai. Det første møtet ble avholdt i Niwanos hus.

Niwano ble organisasjonens første president og Naganuma den første visepresidenten. Ettersom organisasjonen vokste sa han opp jobben som melkemann og gikk inn i organisasjonen på heltid. Han ble involvert i inerreligiøse aktiviteter, og ble av Vatikanet innbudt til å være observatør under Annet Vatikankonsil.

Han var med på å stifte World Conference of Religions for Peace (WCRP) i 1970. På denne tiden var han med på flere religiøse og kulturelle konferanser og samlinger, blant annet innen Asian Conference on Religion and Peace og det sjette WCRP i Italia hvor han ledet WCRP sammen med pave Johannes Paul II.[2] Han hadde også flere innlegg i FN, der han forfektet verdensfred og atomnedrusting.

I 1991 gikk han av som president og ble etterfulgt av sin eldste sønn, Nichiko Niwano. Selv om han hadde gått av, var han fremdeles involvert i tverreligiøs dialog og fredsaktiviteter.

Død og ettermæle[rediger | rediger kilde]

Nikkyo Niwano døde 4. oktober 1999. Han ble kremert, og noe av asken hans ble plassert i en stupa i Rissho Kosei Kais hovedkvarter. Han blir husket for sin innsats for religionsdialog og sitt arbeid for fred og nedrustning. Han fikk beundrere over hele verden, men etter hans død ble det reist kritikk mot formuen hans, som enkelte hevdet var ubuddhistisk.[3]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Verker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]