Nightingale Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nightingale Island
Geografi
PlasseringAtlanterhavet
ØygruppeNightingale Islands
Areal 2,6 km²
Lengde 2,5 kilometer
Bredde 1,5 kilometer
Administrasjon
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Posisjon
Kart
Nightingale Island
37°25′00″S 12°28′00″V

Nightingale Island er en øy i Sør-Atlanterhavet. Øya ligger like sør for Tristan da Cunha og Inaccessible Island (16 km). Nightingale Islands areal er mindre enn 2,5 km². Øya har ingen permanent bosetning. Øya er et britisk oversjøisk territorium.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nightingale ble oppdaget samtidig med Tristan da Cunha og Inaccessible Island i 1506 av Tristão da Cunha.

På 1600- og 1700-tallet vurderte både nederlandske og franske myndigheter og British East India Company å annektere øya (sammen med Tristan da Cunha og Inaccessible Island), men lot det være på grunn av manglende ankringsplass.

I 1656 kom båten «Nachtglas», som også var innom Inaccessible, til Nightingale. Nightingale het opprinnelig Gebroken Eyland (Den ødelagte øy), men ble senere omdøpt og oppkalt etter Gabriel Nightingale som utforsket øya i 1760.

Det sies at skjulte piratskatter er gjemt på Nightingale. Kaptein John Thomas som var på vei til en ekspedisjon til Sør-Atlanteren skal ha gjemt en formue av spanske dubloner og spanske dollar i grotter på øya som en sikkerhet. Men noen slik skatt har senere aldri blitt funnet, om den noen gang har eksistert.

I 1811 gjorde den amerikanske piraten Jonathan Lambert krav på Tristan og naboøyene. Han døde imidlertid kort tid etter at han fremsatte kravet.

I 1961 ble Tristan da Cunha rammet av et jordskjelv, og øyas innbyggere flyktet til Nightingale. I 1963 dro alle tilbake.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Nightingale har to topper i nord. Den ene er 335 m høy, og den andre er 293 m høy; resten av øya består av klipper. Klippene er langt lavere på Nightingale enn på Inaccessible Island, som har klipper som er nærmere 300 m høye.

Til Nightingale hører også to mindre holmer til, Stoltenhoff og Middle.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Inaccessible Island og Gough Island er begge naturreservater, så turisme er ikke tillatt på øyene. Nightingale er ikke et naturreservat, og her dermed ikke slike restriksjoner. Mange turister som besøker Tristan da Cunha, drar også til Nightingale for å se på dyrelivet. Kravet er at de bruker en guide fra Tristan.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]