Nicola Vicentino

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nicola Vicentino
Vicentino2.jpg
Født1511
Vicenza
Død1575 (alder 63–64)
Milano
Beskjeftigelse kapellmester, musikkteoretiker
Nasjonalitet italiensk
Musikalsk karriere
SjangerRenessansemusikk

Nicola Vicentino (født 1511 i Vicenza, død 1575/76 i Milano) var en italiensk komponist og musikkteoretiker, og en av sin tids mest visjonære musikere.

Vicentino kan ha studert hos Adrian Willaert i Venezia sammen med Cipriano de Rore og Carlo Gesualdo. Senere ble han kapellmester i Ferrara, som var et senter for eksperimentell verdslig musikk på siste halvdel av 1500-tallet. Etter et kort opphold i Roma var han tilbake i Ferrara og senere i Siena. I 1563 ble han maestro di cappella ved katedralen i Vicenza og to år senere i Milano, hvor han døde i pesten 1575–1576.

Selv om Vicentino skrev to bøker med madrigaler og motetter i en sofistikert harmonisk stil, fikk han størst betydning som musikkteoretiker. I hovedverket L' antica musica ridotta alle moderna prattica (Roma 1555) forsøkte han å knytte antikkens kromatiske og enharmoniske skalaer sammen med samtidens nyskapende verk som var i behov av et system for justering av tonehøyden i kromatiske intervaller.

Vicentino konstruerte blant annet et archicembalo, et mikrotonalt klaviatur med 36 tangenter i oktaven og laget et praktisk system for å skape kromatisk musikk med den middeltonetempereringen som var i bruk i renessansen – to hundre år før oppfinnelsen av temperert stemming. Han kan ha vært den første som nevnte volum som et ekspressivt musikalsk virkemiddel.

Hovedverk[rediger | rediger kilde]

  • Vicentino, Nicola: L' antica musica ridotta alle moderna prattica, Rom 1555

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 23. jun. 2015