Nicanor Perlas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nicanor Perlas
Nicanor Perlas.jpg
Født10. januar 1950Rediger på Wikidata (70 år)
ManilaRediger på Wikidata
Utdannet ved Ateneo de Manila University, University of the Philippines, University of the Philippines Los BañosRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, miljøverner, fagforeningspersonRediger på Wikidata
Parti ingenRediger på Wikidata
Nasjonalitet FilippineneRediger på Wikidata
Utmerkelser Right Livelihood Award (2003)Rediger på Wikidata

Nicanor Perlas' (født 10. januar 1950 i Manila) er en aktivist fra Filippinene. Han regnes som en av de fremste lederne for vår tids folkebevegelser i den tredje verden, og han er til daglig leder av The Center for Alternative Development Initiative (CADI) i Manila. I 2003 mottok han Right Livelihood Award for sitt omfattende engasjement.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Nicanor Perlas vokste opp i et privilegert miljø på Filippinene og hadde en selvskreven karriere som akademiker foran seg, samt stjernestatus som deltaker i De olympiske leker i friidrett. Men møtet med den bunnløse fattigdommen på Filippinene skulle få ham til å forlate hjem og karriere for å utdanne seg som agronom på en av de fattigste øyene i landet. Herfra satte han i gang lokale aksjoner for reformer i skolesystemet med sikte på fattigdomsbekjempelse.

Aksjonisme[rediger | rediger kilde]

Perlas sitt sosiale engasjement antok nasjonalt format da han fikk kjennskap til de hemmelige planene for utbygging av 12 atomkraftverk på den filippinske øygruppen, som er kjent for sine hyppige jordskjelv og vulkanutbrudd. Med livet som innsats ledet Perlas de massive demonstrasjonene, og myndighetene måtte til slutt skrinlegge prosjektet. Dette var under Ferdinand E. Marcos diktatur.

Aksjonen tvang Nicanor Perlas i eksil til USA. Etter Marcos’ fall i 1986 vendte han tilbake til Filippinene og startet ”Senter for alternative utviklingsinitiativer” (CADI). Gjennom forskning, utdanning, veiledning og nettverksbygging arbeider senteret for en bærekraftig samfunnsutvikling gjennom et tresektorielt samarbeid som er bygget på Rudolf Steiners tregreningsideer.

Nicanor Perlas ble en samlende lederskikkelse for aktive samfunnsorganisasjoner på Filippinene, og han førte an i utviklingen av landets Agenda 21. Perlas lyktes i å samle alle samfunnssektorene og fikk president Ramos til å skrive under på et dokument som gjorde PA 21 til en overordnet politikk på Filippinene, noe FN har vurdert som en forbilledlig samarbeidsmodell.

Perlas driver et utstrakt rådgivningsarbeid for å understøtte utviklingen mot et mer bærekraftig jordbruk og har hjulpet mer enn hundre tusen bønder i hjemlandet. Han er styreleder i Lifebank Rural Bank og styremedlem i Trustees of the Lifebank Foundation, institusjoner som gir mikrokreditt til mer enn 180.000 fattige på Filippinene.

Perlas fikk stoppet bruken av en rekke livs- og helsefarlige plantevernmidler, og i 2001 var han med i ledelsen av en ikkevoldelig massedemonstrasjon som førte til at Filippinenes president Estrada ble avsatt og fengslet for korrupsjon.

Kampen om hjerter og sinn[rediger | rediger kilde]

I boken Shaping Globalization: Civil Society, Cultural Power and Threefolding (2003), som er oversatt til en rekke språk, redegjør Nicanor Perlas for sitt syn på tregreningens vilkår og muligheter i det moderne globaliserte samfunnet. Han peker på hvordan verdensbegivenheter i økende grad griper inn i den enkeltes liv, og former ens tilværelse og tenkning; noe han kaller kampen om hjerter og sinn. Han er opptatt av hvordan menneskets identitet påvirkes av den raske utviklingen innen felt som genteknologi, nanoteknologi og kunstig intelligens, hvor et mål synes å være å skape en slags effektive og kontrollerbare halvmennesker, eller halvmaskinelle ”silikonvesener”. Perlas mener at mennesket befinner seg midt i en identitetskrise og har vanskelig for å skille mellom markedsorienterte verdier og genuint menneskelige verdiene. Samtidig har han stor tiltro til enkeltmenneskets potensial som aktiv deltager i samfunnsutviklingen og menneskets mulighet til å gripe styrende inn i globaliseringens krefter. Som motkraft trenger mennesket en dypere etisk og spirituell respondering og et grunnleggende bevissthetsarbeid.

Priser og medlemskap[rediger | rediger kilde]

I 1994 mottok Nicanor Perlas Global 500 Award UN Environmental Program og The Outstanding Filipino Award (TOFIL)[død lenke].

I 2003 mottok Nicanor Perlas Right Livelihood Award for sitt omfattende engasjement for sivilsamfunns Filippinene, både gjennom en rekke initiativer, lokale og nasjonale aksjoner, men også for det globale perspektivet. Prisen delte han med Walden Bello.

I sin tale i den svenske Riksdagen ved utdelingen av Right Livelihood Award avsluttet Perlas med følgende ord: Kjære venner, vi ser at i oss har vi noe som Empire-Cyborg Matrix ikke har og aldri vil kunne ta ifra oss. Nemlig den uovervinnelige verden av kreativ åndskraft. Med denne indre kraft vil vi sammen kunne realisere det umulige, stoppe forfallet og skape en ny verden. Ikke noe annet forventes av oss enn at vi virkelig øver oss i menneskelighet. Ikke noe annet forventes enn at vi henter ut det beste i oss selv. Da kan vi kanskje klare den vanskelige reisen og gi håp til den nye sivilisasjonen, et verdig liv for vår planet og for menneskene.

Nicanor Perlas er en ettertraktet foredragsholder, og han er medlem av the Club of Budapest.

Presidentkandidat for Filippinene[rediger | rediger kilde]

I juni 2009 proklamerte Nicanor Perlas at han stiller som presidentkandidat for valget i Filippinene 2010. Han har aldri tilhørt et politisk parti, men er kjent under navnet "Nikki" – den grønne aktivisten – på Filippinene. Den 59 år gamle kandidaten tilstår at han ikke har penger til å drive noen kampanje, men at han har en million frivillige og supportere til å støtte seg. En av disse er Gina Lopez, direktøren i ABS-CBN Foundation. Perlas forteller at hans avgjørelse om å stille som presidentkandidat i 2010, er et svar på et kall som har fulgt ham i en lengre periode. Og at Filippinene nå roper på hjelp og ber oss "stoppe blodet fra alle sårene av maktovergrep, korrupsjon, lovløshet, vold, narkotika, arbeidsledighet, og mangel på utdannelse og alt annet som plager landet." Perlas peker også på at Filippinene nå står overfor en stor utfordring om å skape en ny sosial vekst, ikke bare politisk, men også kulturelt, økonomisk, økologisk, men aller mest på det individuelle og åndelige plan.[1]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • Shaping Globalization: Civil Society, Cultural Power and Threefolding (2003)
  • Elite globalization and the attack on Christianity (1998)
  • Overcoming Illusions About Biotechnology (1997)
  • Associative economics: Responding to the challenge of elite globalization, (1997)
  • GATT and its adverse impact on the Philippine environment (1994)
  • GATT, biotechnology and the church (1994)
  • The seven dimensions of sustainable agriculture (1993)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]