Niassa-kompaniet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Niassa-kompaniet (portugisisk: Companhia do Niassa) var et kongelig selskap i den portugisiske kolonien Mosambik som hadde rettigheter til området som i dag inkluderer provinsene Cabo Delgado og Niassa.

Sent i det 19. århundre var Portugals dominans over Mosambik truet av Storbritannia og Tyskland som planla å dele Mosambik mellom seg. Portugal manglet kapitalen til å kolonisere Mosambik skikkelig, derfor leiet det ut landet og dets folk til andre. Innen 1891 var en tredjedel av landet leid ut til tre britiske selskaper, Mosambik-kompaniet, Zambezi-kompaniet og Niassa-kompaniet. Territoriet til Niassa-kompaniet dekket det nordlige Mosambik, nord for elva Lurio.

Makten til Niassa-kompaniet var basert på chibalo-systemet, tvangsarbeid, som tvang mosambikerne til å arbeide på plantasjer, bomullsåkre og på oggentlige prosjekter. I tillegg var mosambikerne tvunget til å betale hytteskatt for å holde dem i gjeld. Chibalo-systemet gjorde at Niassa-kompaniet kunne etablere plantasjer og tvinge bøndene til å arbeide for seg og hindre dem i å dyrke egne avlinger som de kunne selge.

Niassa-kompaniet grunnla i 1904 byen Porto Amélia som i dag heter Pemba. Porte Amélia ble hovedkvarteret til Niassa-kompaniet.

27. oktober 1929 gav Niassa-kompaniet sitt territorium tilbake til den portugisiske styresmakten.