Niall Garbh O Domhnaill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Niall Garbh O Domhnaill (anglifisert navn Niall Garve O'Donnell, kjent som «Rough O'Donnell», født 1560, død 1626) var et høytståënde medlem av O'Donnellklanen i DonegalIrland. Han er mest kjent for at han valgte engelskmennenes side mot sin slektning Aodh Rua Ó Domhnaill under niårskrigen i 1590-årene.

Årsaken til at han kjempet med engelskmennene var at han ble rasende da Aodh Roe ble ble høvding for klanen i 1592. Da den nye høvdingen tok fra ham Lifford Castle brøt det ut en bitter feide mellom de to. Mens Aodh Roe kjempet i niårskigen utnyttet Niall den politiske situasjonen og inngikk en avtale med engelskmennen, rettet mot både sin egen høvding og O'Neillklanen. En engelsk styrke ledet av Henry Dowcra fikk stige i land i Derry. I 1601 surnet forholdet til engelskmennene. Kongens stedfortreder gikk da med på å gi Niall Tyrconnel, men lot ham ikke få autoritet over Cahir O'Doherty i Inishowen.

Aodh Roe forlot Irland i 1602. Niall var gift med hans søster Nuala, som hadde gått fra ham da Niall vendte seg mot hennes bror. Da hennes andre bror Rory i 1607 flyktet sammen med Aodh Mór Ó Néill til Roma ble hun med og tok med seg datteren Grania.

Niall dro noen år senere til London sammen med Aodhs bror Rory. Det kongelige råd forsøkte der å megle, men Niall var ikke fornøyd. Han ble da tiltalt for deltagelse i Cahir O'Dohertys opprør i 1608. Han ble satt i Tower of London, hvor han forble til sin død i 1626.