New Zealand Expeditionary Force

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En gruppe offiserer i Egypt under første verdenskrig.

New Zealand Expeditionary Force (NZEF) var betegnelsen på militære styrker som ble sendt fra New Zealand for å kjempe for Storbritannia under den første og den andre verdenskrig. Til sist ble NZEF under den første verdenskrig betegnet som den første styrke, og NZEF under den andre verdenskrig som den andre styrke. En engelske betegnelsen «Expeditionary» henviser til militære styrker som kjemper i utlandet.

Gjennom hele den første verdenskrig sto NZEF under ledelse av general Alexander Godley. Han var en britisk offiser som i 1910, etter anbefaling av lord Herbert Kitchener, hadde blitt utnevnt til kommandør av New Zealands militære styrker. Første NZEF ble offisielt oppløst den 31. desember 1921. Ved krigsutbruddet av andre verdenskrig i september 1939 ble det bestemt at New Zealand skulle opprette en militær styrke som ble kjent som den andre NZEF. New Zealand gikk inn i krigen ved å erklære krig sammen med Storbritannia mot det nasjonalsosialistiske Tyskland. New Zealand sendte også militært personell som tjenestegjorde i det britiske Royal Air Force (RAF) og Royal Navy. Under kommando av generalmajor William Stevens, begynte andre NZEF å demobilisere i 1945, en prosess som i stor grad ble gjennomført innen midten av 1946.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gillespie, Oliver A. (1952): The Pacific. Official History of New Zealand in the Second World War 1939–45. Wellington, New Zealand: War History Branch. OCLC 59000607.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]