Neue Rundschau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Et hefte av Neue Rundschau fra 1904

Neue Rundschau (tysk «nytt rundskue») er et litteraturtidsskrift som utkommer hos forlaget S. Fischer Verlag i Tyskland. Tidsskriftet har bestått i over 100 år og er dermed ett av Europas eldste kulturtidsskrifter.

Tidsskriftet ble grunnlagt som et ukentlig tidsskrift av teaterkritikeren Otto Brahm og forleggeren Samuel Fischer i 1890 som Freie Bühne für modernes Leben («Fri scene for moderne liv»). Hensikten var fremfor alt å skaffe nye kunstretninger som naturalismen et talerør. I 1892 ble navnet endret til Freie Bühne für den Entwickelungskampf der Zeit («Fri scene for tidens utviklingskamp»), innholdet ble mer populært, og tidsskriftet begynte å utkomme månedlig. Otto Julius Bierbaum overtok redaksjonen i 1893 og endret navnet til Neue Rundschau. Han oppga stilligen etter fire måneder på grunn av uenigheter med forleggeren Samuel Fischer.

I det tyske keiserrikets siste år og under Weimarrepublikken var Neue Rundschau blant landets viktigste tidsskrift for moderne litteratur og essayistikk. Tilknytningen til Fischers forlag ga seg utslag i at forlaget her presenterte de nyeste utgivelsene av forlagets forfattere og lot dem bli anmeldt av kolleger. Blant andre Alfred Kerr og Robert Musil virket som kritikere.

Tidsskriftet ble forbudt i 1944, men ble nystiftet i Stockholm av Gottfried Bermann-Fischer året etter og fortsetter å utkomme.