Hopp til innhold

Nesten helt sikkert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Nesten helt sikkert er et begrep innenfor sannsynlighetsregning som brukes om en hendelse som har sannsynligheten 1 (100 %)

«Nesten helt sikkert» i forhold til «sikkert»

[rediger | rediger kilde]

Forskjellen mellom en hendelse som er «nesten helt sikker» og «sikker», er den samme som den subtile forskjellen mellom noe som skjer med sannsynlighet 1, og noe som skjer alltid.

Hvis en hendelse er sikker, vil den alltid skje. Ingen andre hendelser (selv ikke hendelser med sannsynlighet 0) kan på noen måte inntreffe. Hvis en hendelse er nesten helt sikker, er det andre hendelser som kan inntreffe, men det skjer nesten aldri, det vil si med sannsynlighet 0.

Forskjellen kan illustreres ved å tenke seg en situasjon der man teller høyt fra 1 til 100. I denne rekken er det sikkert at man på et tidspunkt vil si tallet 40.

Forholdet blir annerledes hvis man i stedet tilfeldig sier tall mellom 1 og 100 høyt, etterhvert som en datamaskin med en god tilfeldig tallgenerator viser slike tall på skjermen. Hvis man fortsetter prosessen for evig, vil man nesten helt sikkert uttale tallet 40 på et tidspunkt. Men hvis man er uheldig, kan det ta mer enn bare 100 eller kanskje 200 tall, før man endelig kommer til 40. Hvis man fortsetter «for evig», vil man selvfølgelig i «praksis» i slutt uttale tallet 40, men begrepet «nesten helt sikkert» hjelper til å beskrive at prosessen forløper ved en uttømmelse av muligheter, snarere enn ved spesifikk endelig logikk.